Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az epilepszia és tünetei

Az epilepszia egy olyan krónikus és rohamokban jelentkező betegség, amelynek következtében az agyi idegsejtekben a kisülések rendellenesen fokozódnak, és a rohamok a normális agyi működés megszakadásának következményei.

A közhiedelemmel ellentétben az epilepsziás rohamok nagyon különbözők lehetnek. Akad olyan, aki csak néhány másodpercig bámul maga elé, de van, aki zavarttá válik, azt sem tudja, hogy hívják. Az okokat tanulmányozva van, akinél a betegség kiváltó oka a génekben keresendő, tehát veleszületett. Gyakoribb azonban, hogy az epilepsziát valamilyen szerzett agyi betegség okozza, mint a gyulladások, a fertőzések, de a sérülések és a vérzés mind előidézhetik. A gyerekkori epilepszia hátterében gyakran található születéskor elszenvedett agyi oxigénhiányos állapot.

az epilepszia  1

Fontos különbséget tenni az epilepsziás roham és az epilepszia betegség között. Az epilepsziás roham gyakran csak egy átmeneti állapot velejárója, tünete, ilyen lehet az alacsony vércukorszint, láz, alkoholbetegségben az alkohol megvonása, gyerekeknél éhezés, ilyenkor „alkalmi rohamról” beszélünk. Epilepszia betegség akkor áll fenn, ha az ismétlődő rohamokat egy tartósan fennálló agyi betegség vagy genetikus ártalom okozza.

Régebben nem tudták az epilepszia okát, ezért – és a furcsa tünetek okán – szent betegségnek (Morbus Sacer) hívták. Leggyakrabban gyermekkorban, illetve 65 éves kor felett alakul ki. A gyerekek sok esetben idővel kinövik ezt a betegséget. A megfelelő gyógyszer szedésével akár rohammentesen is lehet élni. Az epilepsziát három tünetcsoportba osztjuk: az egyik, amikor tudatvesztés van, a másik, amikor tudatzavar van, és a harmadik, amikor tiszta a tudat. A tüneteket az is befolyásolja, hogy az agy melyik területéről indulnak ki az ingerületek. Például, ha a beszédközpontból indul ki, akkor az illető tudata teljesen tiszta, csupán a beszéde válik zavarossá. Az epilepsziát EEG-vizsgálattal állapítják meg, de ez nem minden esetben sikeres. Nagyon fontos, hogy az orvos ismerje a roham minden apró részletét, körülményét. Ezért jó, ha a beteg hozzátartozója mindent pontosan feljegyez, de még jobb, ha kamerával rögzíteni tudja a rohamot, és ezt megmutatja a szakembernek.

az epilepszia 2

Az epilepszia betegségnek többféle megnyilvánulása lehet

Tudatvesztés: Az epilepsziás görcsök legismertebb megjelenési formája a nagyroham. A roham végigterjed az egész testen, a beteg elveszti eszméletét, elesik. Az összes izom megfeszül, majd rángatózni kezd. A fokozott nyálelválasztás miatt a beteg szája habos, előfordul, hogy ilyenkor elharapja a nyelvét. A rángógörcsök rövid ideig tartanak, majd a test ellazul. További percek elteltével a beteg lassan visszanyeri eszméletét, de tudata még hosszú ideig ködös, homályos lehet.

Atóniás görcs: Az atóniás epilepszia jellemzője az izmok tónusának hirtelen elvesztése. Ennek következtében a beteg elesik, de szinte azonnal visszanyeri mozgásképességét. Az eszméletvesztés csak másodpercekig tart.

Végtaggörcs: Ennek során az izmok egy csoportjában gyors rándulás jelentkezik, ilyenkor egy-egy végtag, vagy a fej, vagy a váll rángógörcsöket produkál. Naponta akár többszáz alkalommal is bekövetkezhet, de a tudatállapot végig tiszta marad.

Csak elbambul: Gyakori, hogy valakinél a rohamok csak néhány másodpercig tartanak, és olyan, mintha álmodozna az illető. Ilyenkor, ha kérdezzük, nem válaszol, nem figyel ránk, de a tudata tiszta marad.

Zavart tudatállapot: Amikor zavart tudatállapottal jár a roham, akkor bizarr dolgokat csinál az illető, automatikus cselekvései vannak, ami látszólag úgy tűnik, mintha megháborodott volna. Levetkőzhet, matathat, csapkodhatja a lábát. A beteg gyakran elkóborol, akár ön- és közveszélyes lehet. Amikor vége a rohamnak, akkor semmire sem emlékszik, gyakran fáradt, elalszik azonnal.

Érző epilepszia: Ennek során furcsa érzés jelentkezik az arcon, ami lehet nagyon összetett érzet, különösen akkor, ha az agy valamely memóriaközpontja is érintett. Ilyen esetekben moziszerű hallucinációk is jelentkezhetnek, mások gyötrő félelmet vagy éppen gyönyört tapasztalnak. Eszméletvesztés nem történik, de észlelhet fájdalmat.

Az epilepsziák kezelésére ma már modern, megbízható gyógyszerek vannak.

Győri György