Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az én bábszínházam

Világszerte március 21-én ünneplik a bábszínház napját, ez alkalomból a nagyváradi Regina Maria Színház Arcadia Bábtársulata Az én bábszínházam címmel versenyt hirdet.

Florian Silaghi

Florian Silaghi

A 2000-ben Magdeburgban (Németország) szervezett XVIII. Bábművészek Nemzetközi Uniójának Kongresszusán döntöttek a résztvevők a bábszínház nemzetközi világnapjának kijelöléséről, és 2002-ben Atlantában (Amerikai Egyesült Államok) állapodtak meg a március 21-ben.

A nagyváradi Regina Maria Színház Arcadia Bábtársulata idén második alkalommal hirdeti meg bábversenyét, amely ezúttal számos meglepetést tartogat majd a résztvevők számára. Az eseményről Florian Silaghi, a társulat igazgatója, a programokban részt vevő jelmez- és díszlettervezők, illetve zsűritagok számoltak be.

A versenyt március 19-én, vasárnap 11 órakor szervezik a társulat Árkádia termében. A megmérettetés 6 és 12 éves gyermekek számára kínál lehetőséget arra, hogy maguk is színészek, rendezők és forgatókönyvírók legyenek: egy-egy ötperces kiselőadással megcsillogtathatják tehetségüket a bábjáték világában. A benevezőknek szabad témaválasztás biztosított, egyéni vagy csoportos (maximum tíz fős) jelenetek formájában, saját kezűleg készített bábokkal, amelyek anyagát szintén szabadon választhatják meg.

A tavalyi rendezvény tapasztalataihoz igazodva – amely a vártnál jóval nagyobb sikert aratott, és közel 90 benevezett gyerekkel és több mint 200 hozzátartozóval zajlott – ez alkalommal jobban megszervezett versenyben lesz részük a gyerekeknek. A helyek száma korlátozott (20) a műhelyekben, amelyek idén elősegítik a gyerekek sikerélményének maximális garantálását: az Árkádia-teremben 14 órai kezdettel kézműves műhelyekben készülhetnek fel a darabok összeállításához. Március 14-én és 15-én a bábkészítésben, március 16-án pedig a bábmozgatásban mélyülhetnek el, melyhez segítséget a társulat tagjaitól kapnak majd. A műhelyekbe való beiratkozás fejenként 15, míg a versenyre való beiratkozás 5 lejbe kerül (a kézműves műhelyeken való részvétel nem kötelező).

A versenyt zsűrizők a megmérettetés végén minden résztvevőnek egyéni díjat adnak át, tehát mindenki nyertesként fog hazatérni. Beiratkozni március 15-ig a társulat Facebook-oldalán található formanyomtatvány kitöltésével és leadásával lehet.

Szamos Mariann