Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az EMNP üdvözli a változást

Keddi sajtótájékoztatóján az Erdélyi Magyar Néppárt nevében Zatykó Gyula alelnök és Csomortányi István Bihar megyei elnök üdvözölték Nagyváradon nyilvánosan is Klaus Johannisnak a vasárnapi elnökválasztás második fordulójában aratott győzelmét. 1990 óta ő az első szabadon megválasztott erdélyi származású, nem román-ortodox államfő, hangzott el. Úgy érzik, ami a néppárt erdélyi elnökjelöltjének nem sikerült, az most beteljesedett Johannis által. Köszönetet mondtak ugyanakkor mindazoknak, akik mellette tették le voksukat, hiszen reményeik szerint ezzel egy új korszak kezdődik a román politikában.

Az EMNP udvozli a valtozast

„Egyértelművé vált, hogy a többség változást akar, leváltani egy korrupt rendszert. A romániai választópolgárok végre felnőttek, és nem hagyják magukat átverni” – tette hozzá Zatykó. Látva a nagyobb egyetemi városokban nagyszámban megmozdult fiatalságot, valamint a külképviseleteken kígyózó sorokat nyilvánvaló, hogy ennek az új generációnak nagy szerepe volt a vasárnap eldöntött változásban.

A néppárt továbbra is elítéli azokat a nacionalista megnyilvánulásokat, amikkel a kampány során a baloldal uszított Johannis ellen, valamint a szervezetlenséget, amivel vasárnap a külföldön élő hazánkfiai találkoztak, akiknek „jól jön a megkeresett pénzük Románia számára, de a szavazatukra már nincsen itthon szükség”.

Zatykó kifejtette, a néppárt reménytelien fogadja az új államfőt, akitől várják, hogy ígéretéhez híven, „a tettek, és ne a szavak” vezéreljék munkáját.

Kommentálták ugyanakkor Kelemen Hunor nyilatkozatát, miszerint Johannis megválasztásával külföldről majd úgy tűnhet, hogy Románia egy modell-ország, ahol most egy csapásra megoldódtak a kisebbségeket érintő problémák. Zatykó ehhez annyit fűzött hozzá, éppenséggel a régóta kormányközelben lévő RMDSZ volt eddig az a kirakat a nyugat számára, ami a fenti benyomást keltette.

Csomortányi István beszélt a továbbiakban arról, hogy az első forduló után semlegességet hirdető RMDSZ miként ment mégis teljesen szembe az erdélyi magyar szavazópolgárok érdekeivel, egyben lemondásra szólítva fel az érintett pártvezetőket.

Zatykó végezetül még annyit mondott, Johannisról, egy erdélyi szellemiségű embertől a kárpátokon inneni infrastruktúra javulását is várják, valamint a pozitív változások elindulását kormányszinten is remélik.

Tóth Gábor