Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az EMNP szerint új alkotmány, új szövetség kell

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szerint a magyar közösséget érintő alkotmánymódosítási javaslatok elvetése azt jelzi: a jelenlegi alkotmány keretei között nem lehetséges a magyarság helyzetének a tartós rendezése.

Az EMNP

Az EMNP az MTI-hez hétfőn eljuttatott állásfoglalásában úgy értékelte, új alkotmányra van szükség Romániában, “ehhez pedig új szövetség kell – a közösség és politikai képviselői, valamint az erdélyi magyar politikai szereplők között egyaránt”.

Az erdélyi magyar ellenzéki párt emlékeztetett arra, hogy a romániai nemzeti közösségeket érintő alkotmánymódosítási javaslatok egy része már a parlamenti különbizottságban elbukott, az Alkotmánybíróság vasárnap azokat a kitételeket nyilvánította alkotmányelleneseknek, amelyek átcsúsztak a parlamenti testület szűrőjén, és amelyek amúgy sem jelentenek garanciát a közösségi autonómia intézményrendszerére.

„Ezek a fejlemények immár nyilvánvalóvá teszik: az önmagát demokratikus jogállamnak tekintő Románia az egységes és homogén nemzetállamiság eszméjére hivatkozva visszautasít minden olyan jogállami kezdeményezést, amely a nemzeti közösségek tagjait kiemelné a másodrendű állampolgárok sorából és következetesen ellehetetleníti az érdekérvényesítés jogállami eszközeit” – állapította meg a Toró T. Tibor elnök által jegyzett állásfoglalásában az EMNP.

A párt szerint zsákutcának bizonyult az erdélyi magyar érdekképviselet utóbbi 25 évben alkalmazott kijárásos politizálása, a magyar közösség nevében kötött “titkos, konjunkturális egyezségek módszere”, és a “kamarillapolitika”. A “kis lépések politikájának” egyetlen tartós eredménye – az EMNP szerint – a politikai képviselet monopolhelyzetének a megszilárdulása. “Ez nem elegendő sem az autonómia közjogi kereteinek megteremtéséhez, sem a többség és kisebbség viszonyának normalizálásához” – állapította meg az EMNP.

A helyzetértékelés után az EMNP úgy vélte, gyökeres változásra van szükség az erdélyi magyar politikában. “Az erdélyi magyar politikai szervezeteknek el kell kezdeniük a tényleges és hatékony egyeztetéseket, amelyek végpontja a közösség lehető legszélesebb körű támogatását élvező hatékony együttműködés lehet” – áll az állásfoglalásban.

A párt szerint nem szervezeti, hanem elvi és cselekvési egységet kell teremteni a magyar politikai szervezetek között, „amely egyrészt demokráciát és egyensúlyt hozna a közösségen belül, másrészt erős, egységes és legitim támogatottságú fellépést eredményezne a román állammal való kapcsolatban”.