Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az EMNP-sek csatlakoztak az RMDSZ aláírásgyűjtéséhez

A nagyváradi közéletet érintő témákról tartott tegnap sajtótájékoztatót az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) helyi szervezetének két vezetője, Csomortányi István megyei és Moldován Gellért Lajos váradi elnök.

a EMNP-sek

Az első téma ahhoz az aláírásgyűjtési akcióhoz kapcsolódik, amelyet nemrég indított a váradi RMDSZ, amiatt, hogy ezzel is tiltakozzanak a történelmi belváros buldózeres átrendezése ellen. A váradi polgárok így is hangot adhatnak annak, hogy elutasítják azt, hogy a váradi önkormányzat úgy alakítsa át majd a megyeszékhely központját, hogy egy régi utca, a Kert utca (ma Avram Iancu) első részén lebontanák az ott levő bérházakat. Ezelőtt két héttel ugyanis szerkesztőségünk megkereste a néppárt váradi vezetőit, s emlékeztettük őket arra, hogy három éve, 2013. májusában ők is kezdeményeztek egy aláírásgyűjtést a Kert utca védelmében, azonban nem tudtuk, mi lett ennek a kimenetele. A néppártosok furcsa módon, elsőre azt nyilatkozták, hogy ők nem is kezdeményeztek ilyesmit, azonban végül rájöttek, hogy mégis. Éppen ezért úgy döntöttek, hogy felveszik ezt a két éve elengedett szálat, s most ők is elkezdik ismét az aláírásgyűjtést a Kert utca megmentéséért. Moldován Gellért Lajos elmondta, hogy megkeresték az RMDSZ váradi frakciójának vezetőjét, Huszár Istvánt, és felkínálták neki, hogy közösen adják le a begyűlt aláírásokat, így talán könnyebb lesz a tervbe vett tízezer aláírást összeszedni. Megkeresésünkre tegnap Huszár István azt nyilatkozta ezzel kapcsolatban, hogy elfogadják a néppárt gyűjtötte aláírásokat is, elvégre szabad országban élünk, ahol mindenkinek szabad ilyen kezdeményezésekbe fogni, s ha meglesz a kellő számú aláírás, majd ismét egyeztetnek a néppárt váradi vezetőivel, s közösen adják le a két listát.

Tehát aki aláírásával akar tiltakozni a nagyváradi történelmi belváros bontásokra bazírozó átalakítása ellen, az ezután nemcsak az RMDSZ, de az EMNP váradi irodájában is megteheti ezt.

A tegnapi sajtótájékoztatón megtudtuk azt is, hogy az EMNP váradi szervezete beadványt készül benyújtani a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) vezetőségéhez, és azt kérik, hogy a 13-as és a 18-as autóbuszjáratok útvonalát hosszabbítsák meg. Emellett még egy kérvényt terveznek beadni a néppártosok, ezt Ilie Bolojan polgármesternek, s ebben azt kérik a város vezetőjétől, hogy a Beldiceanu utcában végre fejezzék be az út leaszfaltozását, ugyanis itt csak addig a házig tart az aszfaltút, amelyben a Bihar megyei RMDSZ volt elnöke, Kiss Sándor lakik. Csomortányi szerint ideje, hogy ezt a tüdőszanatórium irányába haladó utcát végig leaszfaltozzák és a közeli gyalogoshidat kiszélesítsék autóforgalomnak is alkalmas átkelővé.

Szőke Mária