Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az emlékezet jövője

Felolvasóesttel, kiállítással, különböző közösségi programokkal és performanszokkal folytatódott a hétvégén, Nagyváradon, a Quantic Egyesület által kezdeményezett Az emlékezet jövője című projekt, mellyel a holokauszt áldozatairól emlékeztek meg. A rendhagyó eseménysorozat nem csak az elhunytak emlékét idézte meg, hanem a meggyilkolt tömegek kulturális és eszmei hagyatékát is, szembeszállva a nemzeti identitás hamis felfogásaival.

az emlekezet 1

A rendezvény szombaton a nagyváradi Visnitz-zsinagógában folytatódott  Onucsán Miklós sajátos akcióművészeti performanszával. Az érdeklődők körében egy jégből készült emléktáblát fektettek le a zsinagóga udvarán „Hogy az emlék tovább éljen” (To the persistence of memory) felirattal. Az udvar zöld gyepére fektetett jégtáblát hagyták elolvasni, hogy az üzenet beleivódjon az anyaföldbe, a víz pedig visszakerülhessen természetes körforgásába.

Délután 18 órától Ujvárossy László tanítványainak, a Partiumi Keresztény Egyetem hallgatóinak, az észak-erdélyi deportált zsidók emlékére készült grafikákból nyitottak tárlatot, a zsinagóga földszinti előcsarnokában berendezett kiállító-teremben.

Ugyanitt voltak megtekinthetők Ujvárossy László Mengele laborátoriuma és Alles Dort Lassen című installációi, melyek idén készültek kifejezetten a romániai és moldáviai holokausztra való emlékezés transznacionális platformja, Az emlékezés jövője számára. Mindkét munka az 1944.májusában Auschwitzba deportált 24.396 nagyváradi zsidónak állít emléket. Az első installáció olyan kémcsövekbe sorolja az áldozatokat, amelyek így emlékműként működnek, míg a háttérben Krzysztof Penderecki zenéje hallatszik. A második munka három nyomatból áll, a „Alles Dort Lassen“ szöveggel – annak a parancsnak a szövegével, amelyet a hatóságok a zsidóknak adtak deportáláskor és az auschwitzi koncentrációs tábor bejáratánál.

A csütörtöki est Katia Pascariu és Schwartz Dávid Családi album című előadásával ért véget, amely a második világháború környékén Nagyváradon élő két magyar zsidó család (Benedek és Salamon) elbeszélései, fényképei és személyes dokumentumai révén rekonstruálta a korabeli társadalmi és politikai hangulatot, illetve a váradi gettó életét.

A rendezvénysorozat keretében vasárnap Heyman Éva naplójának részleteiből és Klein Magda verseiből, adott elő Katia Pascariu színésznő az Ars Nobilis Kulturális Egyesület székhelyén. Majd este hét órától a Moszkva kávézóban két dokumentumfilmet vetítettek: Yonathan Levy Das Kind című alkotása az 1914-ben született romániai származású zsidó Mikó Irma élettörténetét dolgozta fel, aki ’41-től a francia ellenállás tagja volt. Az est másik filmje, Terner Zoltán Transnistria: The Hell című alkotása az 1941-1944 között Transznisztriába deportált romániai zsidók tragédiáját mutatta be.

A szombati nap szintén a dokumentumfilmeké volt. A Moszkva Kulturális Egyesület székhelyén, a Sonnenfeld-palotában négy alkotást tekinthettek meg az érdeklődők: Mamaliga Blues (r.: Cassio Tolpolar, 2014), Valea Plângerii (Mihai Andrei Leaha, Andrei Crişan, Iulia Hossu, 2013), Janovics Jenő, a magyar Pathé (Zágoni Bálint, 2011), illetve Natan (Paul Duane, David Cairnes 2013). Vasárnap két filmdráma vetítésével zárult a megemlékező rendezvénysorozat. 17 órától Nemes László Oscar-díjas filmjét, a Saul fiát tekinthette meg a közönség, az esti órákban pedig Max Blecher román író önéletrajzi szövegeinek adaptációját, a Sebhelyes szívek-et, Radu Jude rendezésében.

A projekttel kapcsolatos információk elérhetők a www.thefutureofmemory.ro weboldalon.