Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az emlékezet jövője – Nagyváradon is

Május 24. és 26. között a Quantic Egyesület kezdeményezésére Az emlékezet jövője címmel Kolozsvár mellett Nagyvárad is megemlékezik zsidó halottairól, akiket 1944-ben a náci Németország koncentrációs táboraiba, többnyire Auschwitzba deportáltak.

az emlekezet

Változatos programok – beszélgetések, kiállítások és filmvetítések – formájában emlékezik meg Nagyvárad a ma kezdődő háromnapos projekt keretében, amely 19 órakor egy kiállítással indít a Körös-parti neológ zsinagógában.

Olga Ştefan, a projekt kezdeményezője és a kiállítás kurátora sajtóközleményben arra invitálja Nagyvárad lakosságát, hogy egy olyan tárlatot tekintsen meg, amely a város XX. század eleji zsidó közösségének kiváló festőművészeinek állít emléket. A tárlat egyebek mellett a Nagyváradról és a korabeli közéletről szóló képeket mutat be olyan alkotóktól, mint például Tibor Ernő, Lövinger Sándor (Alex Leon), Fux Pál, Bíró József, Klein József, Grünbaum Ernő és Barát Móric.

A kiállítás alkalmával ugyanakkor egy gazdag könyv- és dokumentumanyagot is meg lehet tekinteni, amelyek túlélőktől és leszármazottaktól származnak, és több közülük első alkalommal kerül bemutatásra nagyközönség előtt.

A további részletes programról a www.thefutureofmemory.ro oldalon lehet olvasni.