Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az emberség mélységeit közvetítik

A világ különböző tájain készített emberi életképeket bemutató kiállítás nyílt meg december 28-án, csütörtökön délután a nagyváradi várban, amely Ram Shlomo Amit izraeli fotóművész alkotásaiból kínál válogatást.

Schorr Róbert, Szombati-Gille Tamás, Ram Shlomo Amit, Angela Lupşea és Tóth István

Schorr Róbert, Szombati-Gille Tamás, Ram Shlomo Amit, Angela Lupşea és Tóth István

A Nagyváradi Vármúzeum 11-es termében, az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület és a Nagyváradi Vár- és Várostörténeti Múzeum, a Nagyváradi Önkormányzat és a Tavirózsa Fotóklub közös szervezésében nyílt meg a 2017-es esztendő utolsó fotográfiai kiállítása, amely A szeretet és együttérzés természetes címmel Ram Shlomo Amit izraeli fotóművész képeit mutatja be.

Az 56. születésnapját is csütörtökön ünneplő fotográfus Szombati-Gille Tamás, lapunk munkatársának meghívására érkezett Nagyváradra, akivel családi szálak is összekötik, ugyanis fiatal kollégánk nagyapjának a testvére évtizedekkel ezelőtt nagynénjével kötötte össze az életét.

A megnyitón Alexandrina Chelu üdvözlő dalát követően, akit édesapja, Florian Chelu kísért gitáron, Angela Lupşea, a Vármúzeum igazgatója köszöntötte a meghívottakat és az érdeklődőket, majd átadta a szót Tóth Istvánnak, az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület elnökének, aki kiemelte a tavalyi év 59. kiállításának jelentőségét, hiszen egy rendezvényekben gazdag esztendőt zárt le, amelynek fonala megszokott helyszínein idén is tovább szövődik. Schorr Róbert, a Romániai Zsidó Hitközségek Szövetségének (FCER) tudományért, kultúráért és művészetért felelős osztályának vezetője, aki Bukarestből utazott Nagyváradra, hogy részt vehessen az eseményen, a kiállított fotográfiák részleteinek finomságáról beszélt méltatásában, amelyek lelki melegségről és mélységes emberségességről tanúskodnak.

az emberseg2

Ram Shlomo, aki Tel-Avivban és San Franciscóban szerzett pszichológusi diplomát, értékes szavakkal fordult a jelenlévők felé, amelyekre fényképeinek tematikája is épül: az emberi és lelki növekedés alapjain, a szereteten és az együttérzésen nyugszanak, amelyek az élet alapkövei, hiszen ezek nélkül nincs kapcsolatteremtés, nincsenek egymásra találások, nem alakulnak családok. Képei ezen érzelmek megszületésétől kiindulva örökítik meg az emberi kapcsolatok egyes szakaszait, amelyek között természetesen az állatok szeretete is helyet kap.

A nyitóünnepségen fellépett a Nagyváradi Zsidó Hitközség Or Neurim izraeli néptánccsoportja is, akik három produkcióval örvendeztették meg a meghívottat és a közönséget.

Az izraeli fotóművész képei 2018. január 25-ig lesznek megtekinthetők a nagyváradi várban.

Szamos Mariann

 

 

Ram Shlomo Amit egy észak-izraeli kibucban született 1961. december 28-án, két Holokauszt-túlélő gyermekeként: édesapja a Kolozs megyei Désen nevelkedett, ahonnan 1944 áprilisában a németek Auschwitz-ba deportálták a családot. Túlélte a haláltábort és a halálmenetet, majd a háború után Izraelbe emigrált. Ram édesanyja Pozsonyban született és nevelkedett. Mikor a német csapatok már közel jártak, szülei hamis papírokkal Palesztinába küldték a gyermeket. Ram szülei majdnem a teljes családjukat elvesztették a Holokauszt során, de ők a háború után Észak-Izraelben egymásra találtak, ahol felépítettek egy kibucot és egy négygyermekes családot, időközben pedig katonaként harcoltak a függetlenségi háborúban, és az azt követő harcokban. Ram három háborút élt át gyermekként, egyet pedig fiatal katonaként. Ezeknek a realitásoknak a megtapasztalása alakította ki erőszakellenes és békepártoló világszemléletét, melyek hatására úgy döntött, hogy pszichológus lesz, és megpróbál segíteni az embereken. Nyolcéves volt, amikor édesapja kezébe adta első fényképezőgépét, és azóta is szenvedélyesen fotóz, immár 40 éve. Művészetében igyekszik alapvető emberi értékeket megmutatni.