Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az ember mindig újrafelfedezi a világot

Potyautas címmel jelent meg a budapesti Hungarovox Kiadó gondozásában Lipcsei Márta nagyváradi költő legújabb, immár a tizedik verseskötete, melynek második bemutatójára került sor csütörtök délután a nagyváradi Illyés Gyula Könyvesboltban.

Dimény Levente, Lipcsei Márta és Szűcs László

Dimény Levente, Lipcsei Márta és Szűcs László

„Lipcsei Márta a felelős írástudókra jellemző illúziótlan hittel és bátor szókimondással úgy néz szembe a létrontás, a pusztulás és létabszurditás erőivel, hogy – még legkomorabb verseiben is – élni akarás, az életszentség és az emberhez méltó létezés mellett tesz hitet” – fogalmazott a mű kapcsán Ködöböcz Gábor irodalomtörténész, aki előszót írt a kötethez.

A Várad folyóirat főszerkesztője, Szűcs László köszöntötte a nagyváradi születésű költőnőt, a folyóirat alapítóját és volt szerkesztőjét, és mindazokat, akik eljöttek, hogy találkozhassanak Lipcsei Márta költőnővel, és gondolatai mellett verseiből is meghallgassanak néhányat Dimény Levente, a Szigligeti Társulat színészének előadásában.

Szűcs László a beszélgetés elején elárulta, hogy a kötet három év termését tartalmazza, amelyek java része a Várad folyóiratban is megjelent, illetve hogy a címadó vers 2016 tavaszán vált ismertté, amikor is versvideó formájában Dimény Levente adta azt elő. Ez alkalommal a színész több verset is felolvasott, mint például két saját kedvencét: Szimmetriák és A változás állandósága, valamint a Helyezkedés, A délelőtt mozaikja, a Kérdőjelek, a Műkezek, Halogatni kéne és a Gyógyulás című verseket.

Lipcsei Márta a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem fizika–kémia szakán végzett, és harmincéves tanári pálya áll mögötte. Saját bevallása szerint újabb kötete a változásról szól, szubjektív, de általános megközelítés szerint is. Véleménye szerint a 7 ciklusra osztott verseskötet az önmegismerés felé halad, hiszen „minden költő saját magát írja”, és „az ember mindig újrafelfedezi a világot, így tud haladni előre”. Az ő esetében pedig hozzá kell tenni, hogy számára a természettudományoktól való elvonatkoztatás alkotás közben is lehetetlen.

„Ha költői lélek vagy, szerintem ne fogj prózába, hanem várj, amíg a vers megtalál” – hangzott el a költőnő tanácsa.

Szamos Mariann