Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az eltérített autonómia

Huszonöt évvel a romániai politikai rendszerváltást követően joggal merül fel sokakban a kérdés, hogy negyed évszázad alatt, a román kommunista párt bukása után, miért is nem sikerült az erdélyi magyarságnak kivívnia kisebbségi jogait, noha (legalábbis a papírforma szerint) az 1989-es politikai bukfenc után hivatalosan, parlamenti szinten is létezik magyar érdekvédelmi képviselet Romániában. Ennek a kérdésnek a megválaszolásában, a folyamat megértésében segíthet az a három politológiai tartalmú kötet, melyet csütörtök délután Nagyváradon is bemutatott szerzőjük, Borbély Zsolt Attila, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) országos alelnöke, politológus, újságíró (képünkön).

az elteritett

A Neptun-gate című kötetből dokumentálva, lépésenként kiviláglik a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) csúcsvezetésének hírhedtté vált neptuni tárgyalása, mely eseményt nagyon sok erdélyi magyar politikus a magyar önrendelkezés elárulásának minősít, derült ki a bemutatón. Az RMDSZ csúcsvezetésének három tagja, Borbély László, Frunda György és Tokay György, az érdekképviselet vezetőségét megkerülve paktált le a román kormánnyal, olyan kisebbségi stratégiát meghonosítva ezáltal az RMDSZ zászlaja alatt, mely a román államvezetés szájíze szerint formálta ezek után a romániai magyarok kisebbségi jogait, s ezzel talán magyarázható, hogy mai napig nem sikerült az autonómiakérdésben előre jutni, s egyre erőteljesebb a magyarellenesség Romániában.

A Tíz év autonómiaharc című kötetből a 2003-as és 2013-as esztendők által határolt évtized erdélyi magyar politikatörténetét ismerheti meg az olvasó. A harmadik bemutatott, a Nemzeti önrendelkezés – a magyar jövő útja című kötetben pedig a szerző olyan témákat érint, mint a brassói kongresszus, a Nagy Benedek-ügy, alkotmánymódosítások, pártlojalitás és eszmehűség, a szellemi terror és ellenszele, felvidéki dilemma, a trianoni jelenség lecsapódása a rendszerváltás utáni Romániában. A szerző ismertető előadását követően sok kérdést tettek fel a közönség soraiból, így többek között azt firtatták, vajon minek tudható be az, hogy az RMDSZ nyilvánvaló, bizonyított árulásai után is az erdélyi magyarok közül sokan rájuk voksoltak, szó esett arról, hogy az erdélyi magyar sajtó miért nem vett vehemensebben részt a magyar érdekeket eláruló tulipános politikusok leleplezésében, illetve arról, hogy egyáltalán hova vezethet az érdekvédelem nélküli látszat-érdekvédelem. A kötetlen eszmecserét követően az érdeklődők vásárolhattak is a három bemutatott könyvből, melyet a szerző kérésre dedikált.

Szőke Mária