Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az elsősegélynyújtó feladatai

Soha nem tudhatjuk előre, mikor kerülünk olyan helyzetbe, hogy elsősegélynyújtó segítségére szorulunk, ha valamilyen baleset ér bennünket.

Az elsősegélynyújtó az, aki alkalmas arra, hogy a baleset helyszínén a sérülteket szakszerűen ellássa. Élet-halál múlhat rajta, megakadályozhatja, hogy a baj még nagyobb legyen, elháríthatja a további veszélyeket. Mindemellett gondoskodik róla, hogy a megfelelő segítség minél előbb megérkezzen, értesíti a mentőket. Nagyon fontos, hogy csak akkor nyújthat valaki szakszerűen elsősegélyt, ha tudja, mit kell tennie. Ehhez, ha lehetséges érdemes részt venni különböző, elsősegélynyújtási-oktató tanfolyamokon. A sérültek orvosi kezelése és a baleset rekonstrukciója szempontjából egyaránt fontos, hogy a körülményeket minél pontosabban megjegyezzük. Az elsősegélynyújtó feladata az is, hogy egy esetleges újabb baleset megakadályozása érdekében biztosítsa a baleset helyszínét.

az elsosegelynyujto 1

Az azonnali intézkedések során el kell hárítani a balesetet kiváltó okokat, ezzel csökkenteni lehet a további veszélyt, lehetőleg helyre kell állítani a károsodott életfunkciókat. A sérülés fajtájától függően először csillapítani kell az erős vérzést, ha szükséges, lélegeztetni kell, el kell hárítani a sokkos állapot kialakulásának veszélyeit, optimális helyzetbe kell fektetni a sérültet. Nagyon fontos, hogy a baleset körülményeinek, sérültek számának és a sérülés mértékének hozzávetőleges megbecsülése után a leghamarabb hívjuk a mentőket, tűzoltókat és ezután törődjünk a sérültekkel, illetve nyújtsunk elsősegélyt, lássuk el a könnyű sérüléseket.

az elsosegelynyujto (tartalek)

A nyári sport- és szabadidős balesetekkel kapcsolatban hangsúlyozni kell a megelőzés fontosságát. Ha mégis bekövetkezik a baj, a teendők a következők: rándulás, zúzódás, törés gyanúja esetén helyezzük nyugalomba a sérült végtagot. A kart, csuklót, vállat kössük fel egy kendővel, a bokát, térdet fáslival rögzítsük. Ha nagy deformitással járó ficamról, törésről van szó, sínezzük azt, amíg a szakellátás megérkezik. Nyílt sérüléskor a seb környékét tisztítsuk meg, fertőtlenítsük le, a sebet magát tiszta, lehetőleg steril kötéssel fedjük. Tilos a nyílt sebbe sebhintőport szórni, ezt csak felületes horzsolásokra használhatjuk, Ha idegen test (szálka, kavics) található benne, csak akkor távolítsuk el, ha könnyen, a seb érintése nélkül ki tudjuk emelni.

Elengedhetetlen a tetanusz elleni védőoltás, mert a kórokozók a seben keresztül bekerülhetnek a szervezetbe, és megelőzés hiányában halálos betegséget okozhatnak. Erősen vérző seb esetén ún. nyomókötést készítsünk, ami a sebre helyezett összehajtogatott gézlapokból áll, pólyával a sebre szorítva. Ha a sérülés könnyűnek látszik, magunk is elkísérhetjük az áldozatot a rendelőbe, kórházba, ha viszont súlyos esettel állunk szemben, hívjunk mentőt. Gerincsérülés gyanúja esetén ne mozgassuk indokolatlanul a sérültet a bénulás veszélye miatt.

Győri György