Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az élni akarás ikonjai

Losonczi Béla festőművész faanyagra festett képeiből és kollázsaiból nyitottak tárlatot szombaton, a Partiumi Keresztény Egyetem emeleti előcsarnokában, ez volt egyben a Partiumi Magyar Művelődési Céh kétszázadik képzőművészeti kiállítása. Az érdeklődőket Horváth István, a PMMC igazgatója köszöntötte, aki ízelítőként elmondta, hogy az új évadban olyan művészek alkotásait szeretnék bemutatni, akik Erdélyben születtek, de külföldön értek el alkotói sikereket.

az elni 1

A tárlatnyitó keretében felszólaló Szomor Attila lelkipásztor, az alkotó közeli barátja, az élni akarás ikonjainak nevezte a kiállított alkotásokat, utalva ezzel arra a tényre, hogy Losonczi Béla festőművész két évvel ezelőtt egy agyvérzés következtében jobb oldalára lebénult, s az addig jobbkezes művész kénytelen volt bal kézzel újratanulni a festést és így folytatta tovább az alkotást.

A tárlat anyagát Kányádi Iréne művészettörténész, a PKE oktatója méltatta, hangsúlyozván, hogy Losonczi alkotásaiban újraértelmezi és halhatatlanná teszi az eredetileg használati tárgyként funkcionáló faelemeket. „A fa mulandó erezetén az időtlenség geometriája mutatkozik meg” – fogalmazott.

A megnyitó ünnepségen a Csillagocska zenekar művészei működtek közre zenei momentumokkal. A tárlat, amely felöleli az alkotó baleset előtti és utáni munkáit, október 10-ig lesz látogatható a PKE emeleti előcsarnokában.

Szombati-Gille Tamás