Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„Az életben mindig vannak keresztutak”

Bemutatták Kocsis Csaba új verseskönyvét

Kocsis Csabával (balról az elsõ) Szûcs László beszélgetett az érdeklõdõk körében

Kocsis Csabával (balról az elsõ) Szûcs László beszélgetett az érdeklõdõk körében

Kocsis Csaba Berettyóújfaluban élõ énekmondó, író, költõ, fotós, etnográfus, kultúraszervezõ verseskötetét mutatták be pénteken este a nagyváradi Posticum kulturális és ifjúsági központban. A sokoldalú szerzõ Pilátus a keresztúton címû verseskötete a Várad folyóirat gondozásában jelent meg. A bemutató keretében a könyv szerkesztõje, a Várad fõszerkesztõje, Szûcs László beszélgetett a szerzõvel többek közt annak indíttatásáról, írói elõéletérõl és szülõföldszeretetérõl.
Mint kiderült, a kötet címadó versét, mely sajátos szemszögbõl láttatja a keresztút stációit, a szerzõ két-három éven keresztül írta, és saját, hittel kapcsolatos belsõ vívódásait fogalmazta meg benne. A teljes könyv pedig egy átfogó rátekintést ad a bibliai teremtéstõl Pilátusig terjedõ történetre. „Az életben mindig vannak keresztutak, függetlenül attól, hogy az ember vallásos-e vagy sem” – hangsúlyozta Kocsis Csaba, aki hozzátette, hogy valószínûleg ez az utolsó verseskötete.
A beszélgetés során a szerzõ ugyanakkor sokat mesélt választott otthonáról, Berettyóújfaluról, amely azon három magyarországi települések közé tartozik, amelyek profitáltak a trianoni diktátumból, hiszen várossá, illetve járásközponttá váltak. Kocsis Csaba mesélt a régióban élõ „Biharország-tudatról”, s hangsúlyozta, hogy aki nem jó lokálpatrióta, az patriótának sem lesz jó. A szerzõ ugyanakkor azt is kiemelte, mennyire fontos lenne a gyermekek számára, hogy elõbb saját településüket, a környezõ falvakat, illetve azt a járást ismerjék meg, amelyben élnek, s csak utána „utazzanak a Bahamákra”.
A könyvbemutatón meghívott vendégként közremûködött Bai Károly, aki három verset olvasott fel, valamint Papp Imréné népdalénekes, de maga az alkotó is megörvendeztette a közönséget dalaival és gitárjátékával. Az esemény dedikálással zárult.
Sz. G. T.