Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az ekcémás kisbaba

Az allergiás reakció legtöbbször a tehéntej miatt alakul ki, de az okokat alaposan kutatva, más okai is lehetnek a betegségnek.

Apró, vörös kiütés – viszket, sokasodik, kiszárad. A kulcs az allergia korai felismerésében és kizárásában van, ezért is fontos a kezdetektől fogva odafigyelni a baba táplálására. Az európai gyermekek 8-10 százaléka ekcémás, a tünetek már az első életévben megjelennek, az esetek kb. 30 százalékában pedig 5 évnél fiatalabb gyereknél tapasztalhatóak. Hat hónapos korig kizárólagos anyatejes táplálás javasolt, hiszen az immunrendszer felépítésében a szoptatás nélkülözhetetlen szerepet játszik. Anyatej hiányában a részben lebontott (hidrolizált) tejfehérjét tartalmazó, úgynevezett HA tápszerek fogyasztásával előzhetjük meg a betegség kialakulását. A tehéntej bevezetését legalább 1, de javasolt akár 3 éves korig is kitolni. Minél később találkozik a baba erős allergénekkel, annál kisebb eséllyel alakul ki nála az allergiás reakció.

az ekcemas 2

A legfontosabb, hogy a lehető leghamarabb megtaláljuk a kiváltó okot, és azt kiiktassuk a baba életéből, étrendjéből. Az első két életévben az esetek mintegy felében az élelmiszer-allergia a felelős az ekcéma kialakulásáért. Talán a legismertebb élelmiszer-allergén a tehéntej fehérje. Ha felmerül a tejfehérje allergia lehetősége, mint kiváltó ok, és a baba anyatejet eszik, akkor javasolt az anya étrendjéből a tehéntejet és a tejtermékeket teljesen kivonni, illetve minden olyan élelmiszert, mely tehéntej fehérjét tartalmaz. A baba az anyatej vagy a tápszer kapcsán találkozik először ezzel a fehérje típussal, ekkor az immunrendszere még fejletlen, nincs erre felkészülve.

A tehéntej bevezetését legalább 3 éves korig javasolt kitolni

A tehéntej bevezetését legalább 3 éves korig javasolt kitolni

Anyatej hiányában speciális tápszerek adása javasolt, ezek a tehéntejfehérjét lebontva tartalmazzák, így nem viselkednek úgy a baba szervezetében, hogy irritáló tünetet okozzanak, viszont biztosítják az ebben a korban nlkülözhetetlen fehérjéket. Ha zöldség vagy gyümölcs váltja ki az ekcémás tüneteket, akkor mindenképpen javasolt gyermekorvossal és védőnővel egyeztetve összeállított étrendet adni a babának. A megfelelő táplálás mellett kiemelten fontos a bőr rendszeres hidratálása is. A legjobb fürdési módszer a tusolás. A viszketés enyhítésére használjunk az orvos által javasolt ecsetelőt, krémet. A baba ruházata legyen természetes anyagból készült, pl. pamutból. A babaszoba páratartalmának 60–70 százalék körüli tartásával megelőzhetjük a bőr kiszáradását.Az allergének egy része a táplálékainkkal kerül a szervezetbe, sokféle változást idézhetnek elő. A vezető táplálék allergének a tehéntejfehérje mellet a tojás, a szója és a gabonafélék. A tehéntej-érzékenységek egy részét (az ún. laktózintoleranciát) például nem allergiás reakció, hanem a tejcukor (laktóz) lebontásáért felelős laktázenzim okozza. A táplálékallergia csecsemő- és kisgyermekkorban jóval gyakoribb, mint felnőtteknél. Ha mindkét szülő allergiás, akkor kb. 70 százalék, ha csak az egyik szülő beteg, akkor 30 százalék az esélye annak, hogy a születendő gyermek is allergiás lesz.

A táplálékallergia tünetei közé sorolhatók:

  • gyomor-bélrendszeri tünetek (puffadás, hányás, hasmenés)
  • bőrtünetek (csalánkiütés, ekcémaszerű elváltozások)
  • légzőrendszeri tünetek (orrfolyás, tüsszögés, asztmás jellegű köhögés)

Nagyon fontos megjegyezni, hogy az allergiák elkerülésében kiemelkedő jelentősége van a csecsemőkori és kisgyermekkori táplálkozásnak. Ha mód van rá, akkor hat hónapos korig kizárólag anyatejes táplálást kapjon a baba. Ha az anyatejes táplálás nem megoldható, akkor úgynevezett hipoallergén tápszer javasolt. Az első életévben a gyermek étrendjében szintén nem javasoltak a következő élelmiszerek: méz, málna, szeder, szója, mogyoró, dió, tojás. A legtöbb esetben kisiskolás korukra a gyermekek úgymond kinövik a táplálékallergiájukat, arra azonban egészen felnőttkorukig ügyelnünk kell, hogy ne egyenek nagyon nagy mennyiséget abból az ételfajtából,/élelmiszerből, ami annak idején az allergiájukat okozta, mert akkor az allergia visszatérhet.

Győri György