Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az egyszerűség szépségének hódoltak

A nagyváradról elszármazott, s immár tizenegy éve Hokkaidó szigetén élő román tanítónő, Ramona Hagiwara, valamint két kisfia, a hétéves Yoan és a kilencéves Tenri jóvoltából tegnap ízelítőt kaphattak a japán kultúrából a megyeszékhely fiataljai. A japán család a Boros Tiberiu vezette Nipponică Alapítvány meghívására jött el Váradra, hogy a hirosimai atomtámadás 69-ik évfordulója alkalmából az egyszerűség, letisztultság szépségén alapuló japán művészeti hagyományokra oktassa az itteni gyermekeket.

az egyszeruseg2

A több mint ötven résztvevő, napsütéses időben, a Körösvidéki Múzeum új székhelyének kertjében próbálhatta ki a japán papírhajtogatás (origami) és kalligráfia (shodo) művészetét, különböző standoknál. Az origami-foglalkozáson a békét szimbolizáló darumadár több modelljének hajtogatását is megtanulták a kicsik, emellett megismerkedhettek azzal a japán hiedelemmel, mely szerint teljesül egy kívánsága annak, aki ezer darut hajtogat papírból. A kalligráfiai foglalkozáson Tenri és Yoan segítettek az érdeklődőknek abban, hogy japán szótagírással (hiragana) papírra vessék keresztnevüket, vagy esetleg egyéb szavakat szimbolizáló írásjeleket fessenek le a szigetországból hozott ecsetekkel és tintával.

az egyszeruseg3

A foglalkozásokat vezető Ramona Hagiwara a Reggeli Újságnak elmondta, hogy már gyerekkorában bele szeretett a japán kultúrába és igyekezett minél többet tanulni a szigetországról. Ebben a folyamatban nagy segítségére volt a Nipponică Alapítvány. Végül egy önkéntesprogram keretében jutott ki ténylegesen Japánba, ahol szerelemre talált. Egy év múlva megházasodott és gyermekei születtek. „Nem volt nehéz hozzászokni a japán életmódhoz, nem úgy fogtam fel, mintha egy idegen dolog lenne, hiszen ez volt a gyerekkori álmom” – hangsúlyozta a kétgyermekes anya. Mint hozzátette, a japán emberek jó kedélyükben, segítőkészségükben, befogadókészségükben hasonlatosak a romániaiakhoz, azzal a különbséggel, hogy a szigetország népe mindezek mellett nagyon elővigyázatos is.

A foglalkozásokat követően az érdeklődők nyári kimonókat próbálhattak fel, valamint megtanulták a „bányászok táncának”, az úgynevezett Tanko Bushinak egyik változatát, amely a szigetország egyik legősibb népi körtánca.

Szombati-Gille Tamás