Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„Az egész világ a nőkről szól”

A Hargita megyei Marosfőn megszervezett 10. EU Táborban szombaton konstruktív beszélgetést tartott a női szervezet megalakulásáról Lőrincz Csilla, a Környezetvédelmi Alap igazgatója, Nagy Emese, a Szövetségi Elnöki Hivatal tanácsosa, valamint Takács Aranka, a MIÉRT elnökségi tagja. Az előadás személyesebb hangvételben zajlott.

Lőrincz Csilla tudatta a jelenlévőkkel: az RMDSZ az utolsó kongresszusán beiktatta programjába a női szervezet megalakulását. Ezt követően az előadó olyan nőkről beszélt, akik a történelem során letettek valamit az asztalra. A statisztikai adatok segítségével eredményeket mutatott be a nők esélyegyenlőségéről. Felmerült a kvóta (pozitív diszkrimináció) kérdése is: kell-e egyáltalán? Elmondása szerint elfogadottabb, hogy a jövő nagy vezetői együttérzők, intuitívak, kreatívak. Ez leginkább a nőkre jellemző, mivel náluk a jobb agyfélteke fejlettebb. A MIÉRT egy jó lehetőség, mert megtudjuk, melyek a határaink, hol a helyünk, megjárjuk a lépcsőket. Fontos kipróbálni magunkat közösségben, szervezetekben, mert ott tapasztaljuk meg hogyan lehet eredményesen együtt dolgozni, ehhez viszont elhivatottság szükséges.

Az egesz vilag

Nagy Emese az egyik motorja a szerveződésnek. Véleménye szerint azokat a nőket, akik sikeresek, össze kell fogni, megerősítve őket. Fontos olyan nőket bevonni a szervezetbe, akiket lehet követni, akikre fel lehet nézni. A nőknek egy férfitársadalomban kétszer annyit kell dolgozniuk, sokkal többet kell hallgatniuk és figyelniük a részletekre. A nőszervezet újdonság, nagy kihívás, de lelkesek, amiért ezt meg tudják valósítani. Olyan szervezetek kellenek, amelyek egész Európában megállják a helyüket. Céljuk, hogy azoknak a nőknek, akik a szervezeten belül vannak vagy pályakezdők, tanácsot adjanak, képezzék őket. Meg kell erősíteni azokat, akik szerepet vállalva a szervezeten belül dolgoznak, és figyelmet kell szentelni a csatlakozni vágyókra. „Vegyetek részt minden olyan rendezvényen, ami közösségi élményt nyújt, összefog benneteket” – zárta beszédét Nagy Emese.

Takács Aranka szerint fontos az elszántság és a lelkesedés. „Ha nagyon hiszünk abban, amit csinálunk, és a körülöttünk lévők is hisznek bennünk, nem kell nagy erőfeszítés, hogy felsorakozzanak mellettünk az emberek” – beszélt személyes tapasztalatairól. Röviden bemutatva a MIÉRT Női Kabinet céljait, kiemelte: lényeges az ügyes, de bátortalan nők támogatása.