Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az egész Kárpát-medencében készülnek

az egesz Karpat-medenceben - Winkler Gyula

A Magyar Szórvány Napja volt a központi téma a Magyar Állandó Értekezlet szórvány szakbizottságának tegnapi ülésén. Mint ismeretes, idén először az egész Kárpát-medencében megünneplik Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének napján, azaz november 15-én a Magyar Szórvány Napját, a MÁÉRT erre vonatkozó döntése RMDSZ-javaslatra született – adta hírül Winkler Gyula EP-képviselő sajtóirodája.
A Budapesten megtartott gyűlésen az RMDSZ részéről Winkler Gyula (képünkön) európai parlamenti képviselő volt jelen, aki tájékoztatta a részvevőket a Magyar Szórvány Napjának erdélyi eseményeiről. „Harmadik alkalommal ünnepeljük Erdélyben meg a Magyar Szórvány Napját, a központi rendezvénynek idén Nagyenyed lesz a házigazdája, a kulturális programok mellett oktatással foglalkozó szórványkonferenciára is sor kerül, ahol megvitatják és kiértékelik az RMDSZ két sikeres szórványprogramját: a Szórvány-Székelyföld együttműködést és a Fogadj örökbe egy műemléket programot” – mondta el Winkler Gyula, hozzátéve, hogy Erdélyben november 16-án és 17-én is tartanak szórványnapi ünnepségeket, így többek között Beszterce, Fehér, Szeben, Brassó, Hunyad, Temes, Arad megyében ünneplik meg a Magyar Szórvány Napját. A MÁÉRT tagszervezeteinek képviselői beszámoltak arról, hogy az egész Kárpát-medencében készülnek a november 15-ei eseményekre, így egy átfogó rendezvénysorozat valósul meg a Magyar Szórvány Napján.
A bizottsági ülés – melynek elnöke Répás Zsuzsanna, a magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára – napirendjén szerepelt a 2013 – A Külhoni magyar kisiskolások éve programról szóló beszámoló, amelyet Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója mutatott be. Ugyancsak napirenden szerepelt a nagyvárosi szórvány problematikája, amelynek előadója Bodó Barna, a szórvány szakbizottság társelnöke volt. A téma kapcsán Winkler tájékoztatta a résztvevőket, hogy az RMDSZ szórvány cselekvési tervében fontos helyen szerepel a nagyvárosi szórványok kérdése. „Az RMDSZ kiemelt fontossággal kezeli ezt a kérdést, a kolozsvári székhelyű Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársainak kutatásaira építve, közösen dolgozunk ki egy cselekvési tervet, amely választ tud adni a 21. századi kihívásokra a nagyvárosi környezetben élő magyarok számára” – mondta az EP-képviselő.