Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az édesanyák halhatatlanok

Május eleje nemcsak az orgonavirágzás, a megújulás a sarjadó élet időszaka, hanem az édesanyák megünneplésének ideje is. A kettő között szimbolikus összefüggés van.

Nagyszalontán, Arany városában is ezekkel a gondolatokkal ünnepelték meg az anyák napját immár tizedszer a Romániai Magyar Nyugdíjas Szövetség szervezésében: Az ünnepségen 18 nyugdíjas egyesület vett részt, főleg Magyarországról. Szalonta közel van a határhoz, így természetes, hogy a hajdúsági város kiváló kapcsolatokat ápol a határmenti településekkel.

az edesanyak

A vendégeket legelőször Nagy Irma a vendéglátó szervezet elnöke köszöntötte. „Elérkezett a legszebb ünnep az édesanyák napja, hiszen az anyák tartják össze a családot, névtelen hősök akik feláldozzák életüket a gyerekeikért.” – mondta.

Török László, a város polgármester, is üdvözölte a vendégeket. Rámutatott, hogy Arany városában az anyák napja egyet jelent az identitással, a szülők iránti szeretettel, a városhoz való ragaszkodással. Arany, mikor megtudta, hogy apja elvesztette szeme világát otthagyta vándorszínészi ,,karrierjét”, s Felsőbányáról gyalog ment haza szüleihez.

A világot jelentő deszkákra lépő együttesek, a Szalontai Romániai Magyar Nyugdíjasok Szövetsége, Tetétlen, Sarkad, Derecske, Szalontai Érdekvédelmi Nyugdíjas Szervezet, Mezőmegyer, Komádi, Földes, Pocsaj, Biharugra, Kaba, Orosháza, Hajdúszoboszló,

Nagyváradi Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete, Hajdúdorogi Nyugdíjas egyesület stb. főleg anyák napi énekeket szólaltattak meg. Ha ki is fogytak ebből a témából, az édesanya jelenléte vagy szomorú hiánya ott érződött a dalok sorai között is.

Azok az együttesek, amelyek zenekíséretekkel léptek fel, még hangulatosabbá tették műsoraikat hiszen a citera a hegedű is hozzátartozik a népzenéhez.

Egyesek szerint a népköltészet muzeális érték, amit sokszor elővesznek leporolnak és megcsillogtatnak. Ennek a cáfolatát éppen Szalontán láttuk. Egyik alkalommal a felsőbányai nyugdíjas egyesület a nyugdíjasokról énekelt új „népdalt”, ebből idézünk: „Megismerni a nyugdíjast gyenge járásáról, vékony pénztárcájáról.” Ezt tapasztaltuk az Orosházi Nyugdíjas Határőr Egyesület előadásában is amelyben új népdalokat, katonadalokat fedeztünk fel. A téma reneszánszát a jelenlegi politikai és migránshelyzet is elősegítette.

A Váradot képviselő PMNYE énekkarának (képünkön) fellépése Boros Beatrice vezetésével most is reveláció volt Nagyszalontán . Akárcsak tavaly most is vastapsot kapott. Fellépésükhöz nem kell kommentár. Énekeltek az édesanyákról, Máriáról a magyarok anyjáról, és Szent Lászlóról is a nagyváradi Bazilika és a város alapítójáról.

Előadásukat versekkel is fűszerezték, Hajbók Klára és László Ágnes szavalataival. Hajbók Klára arról szavalt, egy csodálatos versben, hogy az édesanyák halhatatlanok.

V. Szilágyi István