Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az autópálya építéséről tanácskoztak Margittán

Péntek délelőtt a margittai polgármesteri hivatal konferenciatermében találkozott Victor Constantinescuval, az autópályát építő cég projektfelelősével a Romániai Vállalkozók Egyesületének Szövetsége (Uniunea Naţională A Patronatului Român).

A találkozó előtt Pocsaly Zoltán, Margitta polgármestere irodájában fogadta a vállalkozók képviselőit, akiknek azt mondta, hogy dolgozik egy körgyűrű és egy ipari park felépítésén, hisz a helyieknek ez az elvárásuk a város vezetésétől. A vendégek véleménye szerint az ipari park nem biztos, hogy megoldás lehet, mert szerintük a nagyváradi is munkaerőhiánnyal szenved.

Pocsaly Zoltán és Victor Constantinescu

Pocsaly Zoltán és Victor Constantinescu

11 órától a konferenciateremben várták a bukaresti Constantinescut, és mint az a beszélgetésből kiderült, több országban dolgozott nagy építkezéseken. Az autópálya projekt menedzsere azt mondta, hogy meglepő módon a Bors–Berettyószéplak szakaszon nem voltak nagy lopások, legalábbis Ploieşti környékén érezhetőbb mindez. Azt azonban hozzátette, hogy vannak meghibásodások, rozsdásodások, de ezek rendbe tehetők. A szakember azt is elmondta, hogy a C.N.A.D.N.R. és a minisztérium(ok) közötti engedélyek beszerzése miatt lassabb a munka, hisz a szerződéshez képest újabb elemeket is meg kell építeniük, mint például hidak, feljárók kivilágítása.

Időközben Pocsaly Zoltán is bekapcsolódott a megbeszélésbe, aki minden segítséget felajánlott Constantinescunak. A polgármester távozása után a projektfelelős arról az emlékéről mesélt, amit pozitívumként élt meg a Bihar Megyei Tanácsnál: Pásztor Sándor elnök teljes nyitottsággal állt a projekthez, majd hozzátette, hogy látja és érzi, ez egy nagyon fontos építkezés a régióban.

A találkozó második felében derült ki: a Romániai Vállalkozók Egyesületének Szövetsége azért szervezte meg a találkozót az autópályát építő cég projektfelelősével, mert a több mint 200 céget, akiket képviselnek – ha lehetőség van rá –kapcsolatba hoznák ezzel a beruházással. Constantinescu biztosította a jelenlevőket, hogy minden olyan munkálatot, melyet bihariakkal tud végeztetni, azt velük is fogja, hisz így olcsóbb, mintha más megyékből szerződtetne. Azt is elmondta, hogy már most bedolgoznak bihari vállalatok.

Dorel Puchianu a vállalkozók képviselőinek részéről azt mondta, a cél az lenne, ha a kormánytól függetlenül elsődleges szempont lenne az autópályák megépítése.

A találkozón egyébként megegyeztek abban, hogy ezentúl havi rendszerességgel találkoznak, legközelebb Nagyváradon, és egy alkalommal a spanyol cég képviselőivel is tárgyalnak majd.

Demián Zsolt