Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az autizmus változatos formái

Még pár évtizeddel ezelőtt is a betegségnek két fő faját különböztették meg: az úgynevezett Asperger-, illetve a Kanner-szindrómát, amelyeket a kórképeket leíró első orvosokról neveztek el.

Az ausztriai Hausbrunnból származó orvos és gyógypedagógus, Hans Asperger a következő tünetek meglétében határozta meg a kórt: a beteg remekül bánik a szavakkal, ha például írnia kell, de nehézkesen értelmezi a kommunikáció egyéb kísérőit, így a hangsúlyozást, hangszínt, a mimikát és a gesztusokat, ezen kívül pedig rosszul viseli a szemkontaktust. Nyelvi fejlődésük üteme – szemben az autistákkal – megfelel egészséges társaikénak, intelligenciájuk pedig átlagos vagy azt meghaladó. Ezért betegségüket bonyolultabb kimutatni, egyes becslések alapján az esetek harmada, fele rejtve marad.

A Bliss-nyelv (szimbólumok) elsajátítása segít a kommunikációban

A Bliss-nyelv (szimbólumok) elsajátítása segít a kommunikációban

Asperger előtt kevéssel, 1943-ban a szintén Ausztriában született, majd később az USA-ba emigrált Leo Kanner amerikai gyermekorvos írta le elsőként a róla elnevezett Kanner-szindrómát. Híres tanulmánya szerint az érintett gyerekeknél már három éves korukat megelőzően az tapasztalható, hogy az átlaghoz képest elmarad a fejlődésük a kommunikációban, a társas viselkedésben, és nehézséget okoz nekik a rugalmas gondolkodás, továbbá a beteg gyerekek mintegy fele nem tanul meg beszélni. Manapság viszont már a mentális betegségek világszerte elfogadott diagnosztikai és statisztikai kézikönyve, az Amerikai Pszichiátriai Társaság által megjelentetett DSM-IV csupán az Aspeger szindrómát illetve az autisztikus zavart szerepelteti.

Képcserés kommunikáció

Képcserés kommunikáció

Annak érdekében, hogy az egészséges többség megismerhesse, és így elfogadhassa az autisztikus és aspergeres betegeket, sokat tettek az olyan filmes és irodalmi alkotások, mint pl. Barry Levinson mára már klasszikussá vált 1988-as darabja, az Esőember Tom Cruise és Dustin Hoffman főszereplésével.

A betegek állapotán sokféle eszközzel lehet javítani, ezek között számos szabadidős tevékenységet találunk, mint amilyenek pl. a játék-, a kézműves-, az állat-, a báb- és zeneterápia. Léteznek olyan módszerek is, amelyek a páciens viselkedésének megváltoztatását célozzák, hogy így megkönnyítsék neki a mindennapi tennivalók ellátását. Léteznek ezen kívül olyan kommunikációs módszerek, amelyeket kimondottan a nem, vagy csupán alig beszélő autistáknak fejlesztettek ki: ilyenek az ún. Bliss-nyelv vagy képcserés kommunikáció.

Győri György