Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az aszfaltozás még várat magára

Az elmúlt esztendőkben egy 2010-es kormányprojekt keretében elkezdődött a Székelyhídhoz tartozó Hegyközszentmiklós és Nagykágya utcáinak rehabilitálása. A kormányprogram ezekre az útfelújításokra mintegy tízmillió lejt irányzott elő.

A Székelyhíd irányából Hegyközszentmiklósra kivezető utat 2008-ban újították fel, mely akkoriban a falu központjáig lett leaszfaltozva, majd innen Szentjobbig is kiépítették, összekötve a településeket Margittával. A 2010-ben indult 577-es számú projekt keretében Hegyközszentmiklós útjainak mintegy nyolcvan százalékát sikerült leaszfaltozni. Mocsár László, aki a székelyhídi önkormányzatban képviseli a települést, elmondta, a tervezetnek köszönhetően a faluban csak két külső utca maradt burkolat nélkül.

az aszfaltozas 1

Béres Csaba székelyhídi polgármestert a kágyai utakról kérdeztük, mely település már félig sem volt olyan szerencsés, mint az előbbi. Ugyanis Kágyán csak a főutcára jutott burkolat, mivel addigra a beruházás gazdát váltott, azaz átkerült egy másik minisztérium égisze alá. Mindkét faluban igen rossz állapotban voltak az utcák – tájékoztatott Béres. Főleg esőzések idején nehezítették meg az ott élők hétköznapjait. Erre jelentett-jelentene továbbra is megoldást a fent említett kormányprogram, amelynek több szakasza van, így várhatóan a most elapadt pénzforrás hamarosan újra csordogálni kezd. Bár a munkálatokat 2013 végéig be kellett volna fejezni, a másik minisztériumhoz való átsorolás kitolta a határidőt is.

Nagykágyán időközben földbe került a víz- és a csatornahálózat is, melynek „köszönhetően” az utak állaga még inkább megromlott. Ezt megelőzően a leaszfaltozott utcával párhuzamos útra néhány család saját zsebből fordított kétezer lejt annak a járhatóvá tételére, ám a hálózati lefektetéssel járó munkálatokat követően ez kidobott pénznek minősült.

Bár tavaly a székelyhídi önkormányzat vitetett oda némi követ, azonban egyetlen munkagép sem terítette szét azt az útra, nem egyengette el, hónapokig ott állt, ahová leborították. A sokadik lakossági kérésre a múlt héten kerítettek sort rá. A többi utca állapota is tarthatatlan. Az olvadások idején még a teherautók is alig tudnak kievickélni a vágatokból. Újabb pénzek érkezése esetén azonban Nagykágyát is fel fogják zárkóztatni a közművesített falvak soraiba – ígérte Béres.

Sütő Éva