Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az ápolók egészsége is fontos

A nagyváradi Caritas Catolica idősgondozói és betegápolói számára tartott szakmai továbbképzést az elmúlt hét folyamán a hollandiai Coby Willemsen integratív egészségügyi szakápoló, bejegyzett nővér (RN). Az úgynevezett „ergo-coach” tanfolyam célja az volt, hogy a Caritas minden idősgondozással és otthoni betegápolással foglalkozó intézménye részére olyan vezető szakápolókat képezzenek ki, akik jártasak a legmodernebb betegápolási eszközök használatában, betanítják az új személyzetet és kollégáikkal időszakosan felfrissítik a már ismert technikákat.

az apolok 1

A képzés központi témái az ágyban fekvő betegek mozgatása, székbe történő kiültetése, és a mindennapi tevékenységekhez használt korszerű transzfer-technikák voltak. Szó esett többek közt a betegek mobilitás szerinti osztályozásáról, a helyes verbális és non-verbális kommunikációról, amely elengedhetetlen a hatékony ápolásban, a funkcionális mobilitás folyamatos stimulálásának fontosságáról és lehetőségeiről, illetve olyan szakmai fortélyokról, amelyek egyaránt szolgálják a beteg kényelmét és óvják a gondozók hátgerincét.

„A Caritas Catolica ellátottjai már ezidáig is nagyon színvonalas gondozásban részesültek. A beteggondozók odaadóan és szeretettel végzik munkájukat és hatalmas szakmai tapasztalattal rendelkeznek. A mostani képzés során ezért inkább olyan új technikákra fókuszáltunk, amelyekkel a gondozók a saját egészségüket is megkímélhetik, miközben ellátják a pácienseket. Az általános statisztikák szerint ugyanis a betegápolók mintegy negyven százaléka gerincproblémákkal küzd. Ez azonban helyes testtartás és megfelelő segédeszközök használatával megelőzhető. A segédeszközök és a jó technika lehetővé teszik, hogy bármilyen mobilitási osztályba tartozó beteget különösebb erőkifejtés nélkül mozgassanak” – nyilatkozta Coby Willemsen, a képzés vezetője.

A képzést követő műhely-foglalkozások során a nagyváradi, margittai és tasnádi szakemberek olyan betegmozgatásnál használatos eszközök szakszerű alkalmazását gyakorolhatták, mint az aktív és passzív betegemelő liftek, puha és merev forgatókorongok, illetve különböző járássegítő eszközök, zuhanyoztató székek és ágyak, csúszdák, súrlódásgátló huzatok, transzferövek, valamint különböző beülők és hámok.

Sz. G. T.