Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az anyanyelv ünnepe Élesden

Az anyanyelv nemzetközi napjának első megünneplésére került sor az élesdi polgármesteri hivatal konferenciatermében február 21-én, a Constantin Şerban Elméleti Líceum kezdeményezésére és annak a kisebbségeket képviselő diákjainak részvételével.
A nemzetközi ünnep hivatalos napján a szép számban öszszegyűlt szülők, pedagógusok és meghívottak előtt színes műsorral bizonyították be a magyar, szlovák és roma nemzetiségű tanulók Nelson Mandela szavainak igazát, aki szerint „ha egy emberhez olyan nyelven szólsz, amit az ért, ez azt jelenti, hogy az értelméhez szólsz; ha viszont az anyanyelvén beszélsz hozzá, ez azt jelenti, a szívét érinted meg.”

A harmadik–negyedik osztályosok és Andrási Adrienn tanítónő

A harmadik–negyedik osztályosok és Andrási Adrienn tanítónő

Az egyórás megemlékezést Létai Zoltán alpolgármester és Bucsiás Levente aligazgató nyitották meg, akik román és magyar nyelven egyaránt vallottak az anyanyelv megtartásának fontosságáról. Majd Pusztai Gabriella műsorvezető átadta a szót a meghívottaknak, akiknek soraiban aktívan oktató és nyugdíjas nyelv és történelem szakos pedagógusok (Pusztai Olimpia, Bíró Annamária, Virginia Popa, Nicolae Răcuciu), Kubalak Péter római katolikus pap, Denisa Alb könyvtáros és Ramona Irimiţă nevelési felügyelő beszélt az anyanyelv megtartó erejéről, a február 21-i eseményekről, földünk nyelvi sokszínűségéről és gazdagságáról.
A rövid beszédek között műsorszámokat mutattak be a tanulók: magyar néptáncokkal készültek az előkészítő és a második osztályosok, ami Domján Emília és Jakab Katalin munkáját dicséri, szlovák verset mondtak és szlovákul énekeltek Ana Zifciak tanítónő diákjai, cigánytáncokat mutattak be Mircea Ardelean, Carolina Boroş és Madona Balogh tanulói, a fák védelmére hívták fel a figyelmet a magyar harmadikosok és negyedikesek tanítóik, alulírott és Andrási Adrienn irányításával, s végül a külön meghívott III. C osztály is egy francia daljáték bemutatásával kedveskedett a jelenlévőknek, amiben magyar, szlovák, roma és román diákok együtt játszottak tanítójuk, Maria Puşcaş segítségével.
Az ünnepség végén a jelenlevők megtekinthették a magyar, szlovák és roma népviseleti kiállítást, olvashattak a romák történelméről egy tematikus tablóról és hazavihettek egy-egy papírszívecskét, amelyeket a részt vevő gyermekek készítettek, s amikre a „szeretlek” szó volt írva a földön beszélt nyelvek valamelyikén. Köszönettel tartozunk a polgármesteri hivatal segítségéért, a pedagógus kollégák és a szülők pozitív és segítő hozzáállásáért, a meghívott felszólalók színvonalas beszédeiért és a gyermekek lelkes munkájáért.
Ciavoiné Létai Andrea főszervező
Élesd