Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az álomból valóság lett – FRISSÍTETT

Elkészültek az ottományi Komáromi-kúria felújításával.

Ünnepélyes keretek között pénteken avatták fel és adták át a Szalacs községhez tartozó Ottományban a Komáromi-kúriát. A több mint háromszáz esztendős, csodálatos épület teljesen megújult, sőt rendbetétele közben két teremben a több évszázados falfestéseket is restaurálták. Amint a helybéliek elmondták: sosem hitték volna, hogy az évekkel ezelőtt még az összedőlés határán, elhanyagoltan álló „ottományi kastély” egyszer szép lesz.

Szalacs község önkormányzata egy európai uniós finanszírozású, határon átnyúló pályázat keretében, több mint ötszáz ezer euróból sikerült rendbe tegye a rendkívüli értékű műemlék épületet. Többen kétkedve fogadták annak idején a hírt, miszerint európai pénzekből megújulhat a kúria, ám mint kiderült, nem kevés munka és néhány esztendő kellett ahhoz, hogy az egykori Komáromi Csipkés család ottományi rezidenciáját renoválják, amely jó eséllyel a település és a környék jelképévé is válik.

Horváth Béla, Szalacs polgármestere köszönti vendégeit

A pénteki avatóünnepségen Horváth Béla, Szalacs polgármestere a Komáromi kúria egyik, gyönyörűen rendbe tett, restaurált teremben köszöntötte a megjelenteket. Az elöljáró röviden felelevenítette a több mint háromszáz esztendős épület történetét, fénykorát és pusztulását. A kommunizmus idején államosított ottományi kastélyban (a helybéliek így nevezik) a termelőszövetkezetnek volt a székhelye, majd óvoda működött benne, később albérlőknek adták ki. A rendkívül lepusztult épület felújítására hosszú éveket kellett várni, ám mára az álomból valóság lett. Horváth Béla a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósult projekt vezető partnere, a magyarországi, gyulai Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetőjének, Bak Sándornak adta át a szót. A vízügyi szakember elmondta, a pályázat rájuk eső részéből Gyulán a korábbi években felújított bemutatóházban az épület földszintjén táj-, víz-és fürdőtörténeti kiállítást hoztak létre. A gyulai fél mintegy háromszáz ezer eurót fordíthatott erre a célra.

Szabó Ödön parlamenti képviselő is az Álomból valóság címet adta előadásának. Mint mondta, akkoriban megyei önkormányzati képviselőként és az elbíráló bizottság tagjaként is támogatta Szalacs és Gyula közös pályázatát. A képviselő öt pontban fogalmazta meg egy sikeres projekt mibenlétét. Elsősorban fontos, hogy merjük megfogalmazni céljainkat, másrészt ott kell lennünk a döntéshozatalnál, hogy meggyőzhessük a többieket, továbbá felkészültnek kell lenni egy pályázat/projekt végigviteléhez, valamint ha váltás történik a csapatban (mint például Szalacs esetében, ahol polgármesterváltás történt a tavalyi helyhatósági választásokkor), akkor is biztosított kell legyen a kontinuitás, és végül, hogy ha el is értük célunkat, nem szabad megállni, tovább kell tervezni. Szabó Ödön örömmel nyugtázta, hogy mind a szalacsi vezetőség, mind a gyulai partnerek már az ötödik pontnál tartanak, és máris a folytatást tervezik.

az alombol 2

A restaurált falfestésekkel díszített teremben

Cseke Attila parlamenti képviselő történeti megközelítésből fogalmazta meg Ottomány és az Érmellék fontosságát. Részletesen kiemelte az ottományi kúria kultúrtörténeti értékeit (az építtető, ifj. Komáromi Csipkés György, Bihar megye alispánjának szerepét, a bujdosó bibliát, II. Rákóczi Ferenc látogatását), nevezetességeit (például a vizespincét), és utalt a birtokot övező mondákra is. Amint Cseke Attila is hangsúlyozta, sokan kétkedve fogadták a felújítás hírét, hiszen látva az épületet, amelyen igencsak meglátszott az elmúlt háromszáz esztendő és a román állam nemtörődömsége, kevesen hitték el, hogy valóban lesz mód a felújításra. Ám sikerült megmenteni a kúriát, ami az mutatja, nemcsak múltja van a településnek, hanem jövőbe jutató jelene is.

Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóságának aligazgatója még vezető tisztséget töltött be az intézménynél, amikor a projekt elindult. A gyulaiak megkeresésére ő ajánlotta partnernek Szalacsot, és immár látható és kézzel fogható eredménye is van az együttműködésnek. Pásztor méltatta az erőfeszítést, amely mindkét felet jellemezte, és hangsúlyozta, mindazonáltal, hogy az ottományi kastélyban állandó vízrajzi és –gazdálkodási kiállítást rendeztek be, sikerült megmenteni egy magyar műemlék épületet, ami megannyi rendezvénynek is helyet adhat ezután.

Szalacs község előző polgármestere, Porsztner Sarolta is szót kért, és köszönetet mondott kollégáinak, akikkel annak idején elkezdték a projektet, illetve akik befejezték a munkát.

az alombol 3

Szabó Ödön, Horváth Béla, Bak Sándor, Cseke Attila és Pásztor Sándor. A szalagátvágás pillanata négyszer megismétlődött, mert csak egy olló volt kéznél

Az ünnepség a kúria előtt, a toronyszoba melletti bejáratnál folytatódott, ahol Horváth Béla, Bak Sándor, Szabó Ödön, Cseke Attila és Pásztor Sándor vágta el az avatószalagot. Szabó István nyugalmazott tanár, helytörténész tartott rövid ismertetőt, majd szeretetvendégséggel zárult az ünnepség.

Borsi Balázs

az alombol 5

A gyönyörűen felújított ottományi Komáromi-kúria