Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az allergia változatos formái

Az allergia számtalan színben, formában jelentkezhet. Az azonos módon kialakuló sokféle allergiás reakció más-más tünetet okoz fiatal csecsemőnél, gyereknél és felnőttnél, sőt, az allergia egyazon beteget egyszerre különböző tünetekkel kínozhat.

Ekcéma (atopic dermatitis): nagyobb csecsemők, fiatal gyerekek jellemző allergiás megbetegedése. Tünetei jól ismertek, hiszen nem kevesen szenvednek tőle. Nem fertőző, ám a családon belül halmozottan is előfordul. A rossz hír az, hogy nehéz gyógykezelni és gyakran kiújul. A gyermekkori ekcéma általában a növekedéssel javul. Csoportosan elhelyezkedő hólyagok (apró kerek hólyagocskák tiszta folyadéktartalommal), melyek hámlanak vagy nedvedzenek. A bőr száraz vagy vörös, továbbá repedezett vagy lemezes, pikkelyes is lehet. Kifejezett a bőrviszketés.

az allergia

Csalánkiütés (urticaria): szintén allergiás bőrbetegség, amely minden életkorban előfordul, ám gyermekkorban gyakoribb. Rendszerint nem súlyos, azonban veszélyessé akkor válhat, ha érinti az arcot, és nehézzé válik a légzés is. Tünete jellegzetes: jól körülhatárolt, szabálytalan, a bőrön kiemelkedő foltok, piros széllel. A foltok mérete nagymértékben változhat a kispöttytől a 10–15 cm-es átmérőig terjedhet. Erős viszketés jellemzi. Van heveny formája, ami néhány nap alatt elmúlik, de létezik krónikus csalánkiütés is, amely hónapokon keresztül fennáll.

Szénanátha (allergiás rhinitis) és allergiás kötőhártya-gyulladás: nagyobb gyerek, felnőttek betegsége és jellemző rá az állandó tüsszögés, mindig nedves, eldugult orr, „kisírt” szemek utalnak a kórra. Hirtelen keletkező égető, viszkető érzés jelenik meg a kötőhártyán, az orrban és gyakran a garatban is. Ezt követi a könnyezés és a „vizes” orrfolyás. Megduzzad az orr nyálkahártyája, a beteg orra eldugul, nehezítetté válik az orrlégzés. Ez az oka egyébként az „aláárkolt” szemeknek is. A szem körüli bőr ereiből nehezebben folyik el a vér a duzzadt orrnyálkahártya miatt. Mindezekhez kellemetlen tüsszögés társul. Szezonális megbetegedés, tavasszal virágpollenek az okozói, nyáron, kora ősszel különböző füvek, gyomnövények (pl. a vadkender) váltja ki. Allergiás nátha azonban az év minden szakaszában előfordulhat, ilyenkor a házipor, esetleg valamilyen étel lehet az okozója. Jobb megelőzni, mint gyógyítani, ezért aki érzékeny rá, kerülje a szabadban tartózkodást, és ne aludjon nyitott ablak mellett, amikor nagy a pollensűrűség.

Asztma (asthma bronchiale): a leggyakoribb gyermekkori, köhögéssel járó krónikus betegség, amely szintén allergiás eredetű. Ez okozza a legtöbb iskolai hiányzást. A fiúk különösen pubertáskor körül, gyakrabban asztmások, de nagy felmérések szerint a lányok közül is majdnem minden tizedik beteg. Szerencsére a betegek nagyobbik része serdülőkorra meggyógyul. A betegség okai összetettek, elsősorban az allergia és a kis hörgők gyulladása játszik szerepet a kialakulásában, de az öröklődés is szóba kerül. Nem elhanyagolható a levegőszennyezettség károsító, betegséget elősegítő hatása sem. A rohamokban jelentkező préselő nehézlégzés, köhögés, légszomj a jellemző. Ezek oka a hörgőizmok görcse, a kis hörgők gyulladása és a hörgőváladék besűrűsödése, amit egy hisztamin nevű anyag felszabadulása idéz elő. A betegség súlyossága különböző lehet. Van, akinél csak egyszer-egyszer fordul elő köhögéssel, nehézlégzéssel járó roham, másoknak szinte folyamatosan légszomjuk van. Az elhúzódó, állandóan romló, gyógyszerekre alig reagáló asztmás roham a legsúlyosabb állapot, ami azonnali kórházi kezelést tesz szükségessé.

Győri György