Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az állati mérgek az egészség szolgálatában

A laboratóriumokban az állati mérgekből gyógyhatású szer lesz. Ki gondolná, hogy a kígyók, a skorpiók, a pókok szövetségeseink a szívinfarktus vagy a rák elleni küzdelemben, a békák és a tengeri csigák pedig segítőtársaink a fájdalom leküzdésében. Számos állatfaj gyilkos mérge nélkülözhetetlen az új és hatékony terápiákhoz. A vajákos könyvek szerepét manapság a modern laboratóriumok veszik át.

Alc. Vérnyomásra viperaméreg

Amikor a kutatók a brazíliai vipera mérgében vérnyomáscsökkentőt fedeztek fel, talán nem i sejtették, hogy ezzel egy teljesen új hatóanyag prototípusát sikerült izolálniuk. Az ún. ACE-gátlók jelentős mértékben segítik a szív- és érrendszeri betegségek kezelését.Blokkolják azt az angiotenzint átalakító enzimet (ACE), mely közvetve a magas vérnyomásért felelős. Az eredetileg vérnyomáscsökkentőnek kifejlesztett viperaméreg-származékok további jótékony tulajdonságokról tettek tanúbizonyságot: segítenek szívgyengeség esetén, csökkentik a szívinfarktus és az agyvérzés veszélyét. A brazil viperával végzett kutatások adták az ötletet és az ösztönzést az összefoglalóan pril végződésű hatóanyagcsalád kifejlesztésére. Ezek közül több (mint például a ramipril) nemcsak a magas vérnyomásra hat jótékonyan, hanem csökkenthető vele a korai halálozás, az infarktus és a szélütés (stroke), illetve a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri problémák szövődményeinek kockázata is. Az arra hajlamosak esetében a diabétesz kialakulását is megakadályozhatja.

Alc. Reumára méhcsípés

A kígyók, a skorpiók, pókok, a békák és a tengeri állatok halálos fegyvere az orvosok számára valódi kincsesbányának számít.

allati 2Az állati mérgekben lévő fehérjék ideg- és sejtbénítóként hatnak, csökkentik a vérnyomást és megakadályozzák a véralvadást. Ami a harapások, csípések vagy érintések következtében halálos veszélyt jelent, kisebb dózisban segíthet fájdalom, rákos daganatok és szívbetegségek esetén, valamint újabb hatóanyagok kifejlesztéséhez szolgálhat kiindulópontként. Méhméreg reuma ellen, szárított varangy szívgyengeségre, szerelmi ajzóként spanyol légy – a gyógyászattal foglalkozókat mindig is inspirálta a természet méregkonyhája. Csak az utóbbi évtizedek gyors technikai fejlődése tette lehetővé a komplex méregkeverékek mint potenciális orvosságok szisztematikus vizsgálatát, valamint a sokat ígérő hatóanyagjelöltek kémiai optimalizálását. Az egyik afrikai vipera mérgében található véralvadásgátló fehérjéből fejlesztették ki azt a tirofiban nevű hatóanyagot, amely megakadályozza, hogy a vérlemezkék rögökké álljanak össze, és az erek eltömődjenek. Akut szívpanaszok esetén kórházi gyógyszerként adva csökkenti a szívinfarktus veszélyét. Nem sokkal később fejlesztették ki az eptifibatid nevű hatóanyagot, melynek alapjául a csörgőkígyó mérge szolgált.

Alc. Szívhez szóló pókok

Hatóanyagforrásként természetesen nem csak a kígyók jöhetnek számításba. Egy, a vörös chilei madárpók mérgéből kivont anyag, úgy tűnik, segít a súlyos szívritmuszavarok esetén. A parányi ecuadori nyílméregbéka olyan toxikus anyagot választ ki a bőrén keresztül, amely kétszázszor hatékonyabb a legerősebb fájdalomcsillapítónál is. Még hasznosabb a kúpos csiga fájdalomcsillapító mérge. A kérgesbőrű gyík váladéka új perspektívát nyit a nem öröklött típusú cukorbetegség kezelésében. A sárga izraeli skorpió kétszeresen érdekli a kutatókat: nemcsak fájdalomcsillapítóként lehetne eredményes, de bizonyos agydaganatok gyógyításában is szerepet játszhat.

Győri György belgyógyász szakorvos