Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az állam törvényt szeg

Szabó Ödön parlamenti képviselő (képünkön) hétfői sajtótájékoztatóján a vidéki diákok ingázási problémáira hívta fel a figyelmet. Konkrétan arra tért ki, hogy miközben a törvény értelmében ezeknek az iskolásoknak az állami költségvetésből teljesen meg kellene téríteni a vonatra vagy távolsági buszokra szóló bérletek árát, a pénzügy- és a tanügyminisztérium egy olyan határozatot hozott, amely szerint a következő tanévtől egy hónapra 3 kilométerig 26 lejt térítenek meg bérletenként, illetve ezen felül 2 lejt kilométerenként, de a végösszeg nem haladhatja meg a 120 lejt.

az allam (2)

„Érdekes, hogy pont azok szegik meg a törvényt, akiknek példát kellene mutatniuk a lakosságnak” – fogalmazott a parlamenti képviselő, hozzátéve, hogy eddig még a tavalyi bérletek árát sem térítették meg teljesen, csupán annak a 75 százalékát. „Van olyan család Bihar megyében, amelynek a gyerekei ősztől emiatt nem tudnak majd iskolába menni” – hívta fel a figyelmet a probléma súlyosságára Szabó Ödön. Mint hozzáfűzte, ismer olyan sokgyerekes, szegény családokat, akik tartozásokat halmoztak fel a fuvarozó cégek felé, és amelyek kijelentették, hogy ősztől nem szállítják iskolába az adósok gyerekeit.

Szabó Ödön szerint a szaktárca nincs tisztában a döntései következményeivel, és mihamarabb megoldást kell találni erre a problémára.

S. T. K.