Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az alkotmány nincs hatással az életükre?

A 10. EU Tábor szerdai napjának második előadásán az alkotmánymódosítás témája került terítékre. A beszélgetésen felszólalt Varga Attila, alkotmányjogász, a Sapientia EMTE docense, valamint Márton Árpád, RMDSZ képviselő, az Alkotmány Módosító Bizottság tagja, a moderátor szerepét Bíró Barna Botond, a MIÉRT elnökségi tagja töltötte be.

Varga Attila beszédét az alkotmány általános meghatározásával kezdte, majd kitért Románia Alkotmányának hiányosságaira. „Az alkotmány a legfontosabb társadalmi viszonyokat szabályozza. Nem jellemző Románia Alkotmányára, hogy az emberek magukénak tudják, azt gondolják, hogy az életükre nincs különösebb hatással. Ez tévedés. Abban a pillanatban, ahogy a hatóságokkal kapcsolatba kerülünk, fontossá válik, hogyan működik a kormány, vannak-e konfliktusok. Ezeket mind az alkotmány szabályozza, közvetlen hatással van a mindennapjainkra” – mondta az alkotmányjogász.

az alkotmany 1

Varga szerint a legfontosabb a rendszer egyértelművé tétele. A jelenlegi rendszerben túl nagy a legitimitása a köztársasági elnöknek, ez pedig folyamatos konfliktusokhoz vezet. A köztársasági elnök elsődleges feladata a külpolitika és a szerződéskötések. Nem az ő hatáskörébe tartozik a miniszterelnök kijelölése. A miniszterelnököt a lakosságnak kell megválasztania.

Márton Árpád a konkrét módosító javaslatokra tért ki. „Méltatlanul kevés szó esik a személyi adatok védelmének beviteléről az alkotmányba, pedig ez igen fontos dolog, és jelentős előrelépés. Továbbá sikerként könyvelhetjük el egy adott személy megválasztásához kapcsolódó cikkely módosítását is. Eddig csak az a személy rendelkezett hasonló joggal, akinek Romániában van az állandó lakhelye. Az új alkotmány értelmében viszont elégséges egy évből hat hónapot az ország területén tartózkodni az adott személynek”- állapította meg az RMDSZ képviselője.

Márton szerint még most is lehetne javítani a javaslatokon, egyike ezeknek az igazságszolgáltatás. Problémának tartja, hogy egyelőre nem sikerült olyan jellegű reformot keresztülvinni, amely értelmében a bírói hatalom a legerősebb.

az alkotmany 2