Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az alkotás teremtő játékáról

Zsúfolásig megtelt szerda este a nagyváradi Tibor Ernő Galéria (TEG), ahol az ismert képzőművész, Bányai Szabados Katalin Retrografika 75 című kiállítását nyitották meg.

A megnyitón Gavrucza Tibor, a galéria vezetője köszöntötte a szépszámú közönséget és gratulált az alkotónak. Mint mondta, a TEG törzsközönsége már nyugodtan nevezhető nagy családnak, így ez a tárlatnyitó tulajdonképpen egy nagy családi ünnepségnek is tekinthető, ahol a kultúra kedvelői találkoznak, szót váltanak és közösen örülnek a kiállításnak. Az ünnepség jó hangulatát a galéria két „házi zenésze”, Trifán László és Kinda Péter biztosították, akik megzenésített verseket adtak elő.

az alkotas 1

A Retrografika 75 tárlat képanyagáról Holló Barna képzőművész beszélt, aki kiemelte Bányai Szabados Katalin alkotói sokoldalúságát, mely felvillan ennek a tárlatnak a képeit szemlélve is. Szerinte ami közös a sok és sokféle technikával megalkotott képekben, az Bányai Szabados Katalin hihetetlenül impulzív, játékos alkotói szabadsága, mely egyfajta védjegyként kapcsolja össze festményeit, grafikáit. Az alkotás teremtő játéka jellemzi a kiállított képeket is, vélekedett a méltató.

A bemutatón a TEG régi versmondója, S. Németh Katalin is kedveskedett szavalattal, majd ismét a zenészek csaptak a húrok közé. A tárlatnyitó kötetlen beszélgetéssel zárult.

Szőke Mária