Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az adventi emberhez illik az öröm

Az örömöt szimbolizáló harmadik, rózsaszín gyertya is meggyúlt szombaton, a Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palota kertjében felállított hatalmas adventi koszorún. A gyertyagyójtási szertartást, melyet minden héten más-más az egyházmegyéhez kötődő közösség szervez, ezúttal a Vár-lak ifjúsági csoport szervezte. Énekkel, versmondással közreműködtek a Katalin-telepi fiatalok.

az adventi

A közös imádságot és a gyertyagyújtást követően Vakon Zsolt atya, az ifjúsági csoport vezetője szólította meg az egybegyűlteket. „A várakozás, az egész adventet végiglengte, erre rímelt minden prédikáció, minden gondolat. Igazából a hétköznapjainkat is ez a várakozás járja át: várunk a villamosra, várunk egy vígasztaló szóra, egy bátorításra – embertől jövő dolgokra. Ahogy József Attila megírta: ki anyától születik, mind csalódik egyszer. És talán nem érkezik meg a villamos éppen akkor, amikor azt szeretnénk. Késik. Talán nem azt az üzenetet kapjuk, nem azt a bátorító szót amire várunk, nem azt a dícséretet, nem azt a hátbaveregetést amire számítunk. De most, Adventben, Jézus születésére készülve ez a várakozásunk beteljesedik, hogyha az a Jézus, aki itt jár közöttünk, aki ott van a mellettünk lévőben, az valóban helyet kap a mi szívünkben” – fogalmazott.

„Készülődésünk és várakozásunk nem a kimerültséghez kell vezessen, hanem annak átéléséhez, megtapasztalásához, hogy valaki érkezik hozzánk, és ez örömet hoz az életünkbe. Ezt az örömet el akarjuk vinni egymáshoz. Ezért az adventben élő emberhez illik az öröm. A lélek öröme, amely a minennapi életünkben is visszatükröződik” – tette hozzá Böcskei László megyéspüpsök.

A szertartás végén a katolikus karitász munkatársai meleg teát, a schönstatt mozgalom tagjai zsíroskenyeret kínáltak az ünneplőknek. Az utolsó adventi gyertya meggyújtására jövő szombaton, december 23-án, 19 órától kerül sor a püspöki palota kertjében.

Sz. G. T.