Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az Adó- és Pénzügyi Hivatal ismét az állampolgárok zsebéből duzzasztja az államkasszát

Végrehajtói jogcím alatt fel nem tüntetett és meghatározhatatlan időintervallumokra küld ki felszólításokat az Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF), mely felszólítások több százezer embert érintenek Románia-szerte. A minden előzetes értesítés nélkül végrehajtói jogcímre emelt küldeményekkel a „delikvensek” mintegy kéthetes türelmi időt kapnak rendezni egészségbiztosítási tartozásaikat, amelyeket a munkáltatóknak kellett volna befizetniük, akár szerződéses alapú foglalkoztatás révén, akár munkakönyves alkalmazás esetében.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

A behajtások azért váltak sürgőssé, mert január elsejétől leíródnak ezek az összegek.

A román hírcsatornák szerint szabályos „boszorkányüldözés” folyik az állampolgárok ellen, annak érdekében, hogy valahogy feltöltsék az üres államkasszát.

Több bukaresti állampolgár kereste meg az ügyben az Adó- és Pénzügyi Hivatal irodáit, illetve a közszolgálati médiát, hogy minden előzetes értesítés nélkül letiltották a bankkártyáját. Sok esetben kiderült, hogy a munkáltató kifizette az összeget, de valahol „nyoma veszett” a bizonylatoknak.

Így megpróbálják még egyszer behajtani a munkavállalón is. Akiken lehet. Sok esetben az adóhivatalok felügyelői elismerik a tévedést, azzal a vállrándítással, hogy „nem egyértelműek az adótörvények”, azaz a törvényhozásra hárítják a hibát.

Amúgy mind a mai napig nem tiszta, hogy az egészségbiztosítási összeg végül is adó vagy járulék. Azaz, hogy kinek is adósa tulajdonképpen a már számtalanszor átvert állampolgár: az Adó- és Pénzügyi Hivatalnak (ANAF), vagy az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (CNAS).

ado es penzugyi2

Sokan járunk abban a cipőben, hogy nem értjük, mi köze az adónak a járulékhoz és miért csapják egybe, amikor két különböző intézményről van szó, mi több, két különböző minisztérium fennhatósága alá tartozik.

És azt se felejtsük el, hogy mintegy két esztendeje 15 ezer kiskorút nyilvánítottak adócsalóvá a gyerekpénzek és azok kamatai után be nem fizetett összegek miatt, mi több, ki is küldték a végrehajtási értesítőket azzal az indoklással, hogy egyenként 460 lej egészségbiztosítási járulékkal tartoznak a 2012-es esztendőre. Azért ennyivel, mert ezeket az összegeket a minimálbéreknek megfelelően kalkulálták ki, melynek következtében, teszem azt a 42 lejes jövedelem után is annyit kell fizetni, mint a minimálbérek esetében. Ennek a szabálynak megfelelően, szinte az egész évi gyerekpénzt vissza, azaz be kellett volna „téríteni” egészségbiztosítási pénztárba.

Hát ennyit az Adó- és Pénzügyi Hivatal korrektségéről, illetve a törvényhozás hozzáértéséről, valóságtól való elszakadásáról.

Sütő Éva