Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Az 1956-os forradalomra emlékezve

„De most sokan kérdik: mi történt?
Ki tett itt csontból, húsból törvényt?
És kérdik, egyre többen kérdik,
Hebegve, mert végképp nem értik –
Ők, akik örökségbe kapták –:
Ilyen nagy dolog a Szabadság?”
                              (Márai Sándor)

 

Iskolánk X. A, B és C osztályos diákjai a Rákóczi Szövetség jóvoltából a budapesti Ady Endre Gimnázium meghívására ellátogattak a budapesti 1956-os forradalom és szabadságharc emlékhelyeire, tisztelettel emlékezve az eseményekre és hősökre.

Ezt az alkalmat megragadva igyekeztünk diákjainknak olyan programot összeállítani, melyben a történelmi események mellett magyar kultúránk kiváló képviselőire is emlékezhettünk, illetve felkereshettünk olyan impozáns helyeket, melyek magyarságtudatuk erősítését szolgálta.

Nagy Imre szobránál

Nagy Imre szobránál

Már a kirándulást megelőző héten ismertettük a forradalom előzményeit, a kirobbanásához vezető események láncolatát, a háttérben működő politikai szándékot, a tragikus végkifejletet, a következményeket, illetve az erdélyi, nagyszalontai megmozdulásokat is. A diákok számára újdonságként hatottak, azok a személyek, nevek, helyzetek, amelyek meghatározták a korszakot. Együtt megnéztük a Szabadság, szerelem című filmet is, melynek helyszíneit nagy élmény volt felkutatni budapesti utunkon.

 

Első nap, 2017. október 30.

Látogatásunkat a várban indítottuk. Két órás sétánk alatt megtekintettük a vár legrégibb épületét; a Sándor Palotát, a Várpalotát, a Turul emlékművet, a Hunyadi udvart a Mátyás kúttal. A várfalon végigmenve remek kilátásunk volt a Várkert bazárra illetve a Dunára. Savoyai Jenő szobránál mesélhettünk a török időkről és a vár visszafoglalására törekedő ostromokról is.

A Szentháromság téren alkalmunk nyílt a szobor és obeliszk kapcsán a pestisjárványról és annak rettenetes pusztításáról beszélgetni. Majd megcsodálhattuk a Magyarság házát, ami a hajdani Pénzügyminisztérium épületében kapott helyet, a felújított Mátyás templomot, és a pompás Halászbástyát.

A várban

A várban

Sétánk során megcsodálhattuk és fel is hívtuk a figyelmet mindenütt a javításokra, újításokra, fejlesztésekre, melyek évről évre szebbé varázsolják a fővárost.

Következő megállónk az új helyre költöztetett és számtalan teremmel gazdagított Csodák Palotája volt. Ezt a programot sosem hagyjuk ki, ugyanis az itt látott kísérletek, „játékok”, alkalmazások remek kiegészítői az elméleti oktatásnak. Nemcsak bizonyítják, hogy amit tanulunk gyakorlatban is működik, de meghozzák a gyermekek kedvét a kísérletezéshez, kutatáshoz, és a tudományos konferenciákon való részvételhez is. Az Öveges teremben egy hőtani órán vehettünk részt, ahol nem csak passzívan nézelődhettek, hanem aktívan részesei is lehettek a tudomány csodáinak. Mi ezt a programot nagyon szeretjük, mert diákjaink tanulva szórakozhattak, és vezethették le a nap súlyos élményeit.

Az esti órákban érkeztünk a Pannónia úti kollégiumba, ahol az Ady Endre Gimnázium történelem szakos tanára, Farkas Zoltán várt bennünket, segített szállásunk elfoglalásában, majd egy kellemes esti beszélgetés kapcsán tapasztalatainkat megoszthattuk, feleleveníthettük élményeinket, átbeszélhettük az oktatással járó gondjainkat, ötleteinket, és tervezgethettük a jövőre vonatkozó lehetőségeket.

A parlamentnél

A parlamentnél

 

Második nap, 2017. október 31.

Keddre terveztük az ünnepi megemlékezést, ezért idejében elindultunk a szállásunkról.

Egy friss reggeli séta után beérkeztünk a Kossuth térre, ahol látványosságból nem volt hiány. Elég volt körbejárni a Parlamentet és minden szobornál, emlékműnél, csak pár mondatot említeni, átfogó képet sikerült kapnunk történelemből, irodalomból, politikából egyaránt.

A Kossuth Lajos emlékműnél, nemcsak a szabadságharc nagy személyiségeiről, hanem a kisemberekről, a családokról is megemlékezhettünk elolvasva Petőfi Sándor sokáig tiltott versét az Élet vagy halál!-t.

„A Kárpátoktul le az Al-Dunáig
Egy bősz üvöltés, egy vad zivatar!
Szétszórt hajával, véres homlokával
Áll a viharban maga a magyar.”

Végigsétáltunk a rakparton, közben a parlament Duna felöli oldalát is aprólékosan megtekintettük. A Dunaparton lévő cipők alkalmat nyújtottak arra, hogy a második világháború borzalmait is felidézzük. József Attila szobránál időzve elbeszélhettük a költő által átélt fájdalmakat a trianoni békeszerződés után, melyek a Nem, nem soha! versben csúcsosodtak.

Az ország lobogóját megtekintve a jelen ünnep hangulata lett úrrá rajtunk, amit fokozott az őrségváltás érdekessége is.

József Attila szobránál

József Attila szobránál

A nap fénypontja az Országházának meglátogatása volt. A diákoknak szóló idegenvezetés jó kiegészítése volt a pompás látványnak. A gazdagon díszített falak, a rengetek szobor, a misztikus számok, a korona és a koronázási ékszerek, a legendák felejthetetlen élményt nyújtottak.

Parlamenti sétánk után megkerestük a téren az 1956-os forradalomra utaló emlékhelyeket, majd Nagy Imre szobránál koszorúztunk.

Következő állomásunk a Szent István Bazilika volt, ahol nem csak első királyunkra emlékezhettünk, hanem mindazokra a neves személyiségekre is, akik a bazilikában vannak eltemetve, s a magyar kultúra és sportélet jeles képviselői voltak.

Utunkat a Terror Háza felé kanyarítottuk és úgy jutottunk majd el kirándulásunk utolsó helyszínére a Hősök terére. Itt összefoglalhattuk a két nap eseményei, hiszen hosszú történelemóránk minden szereplőjével újra találkozhattunk. Elsétáltunk a Vajdahunyad várhoz is, ahol megidézve a magyar építészet ezeréves történelmét újra találkozhattunk erdélyi műemlékekkel is.

A kísérő tanárok, osztályfőnökök: Aszalós Ágnes, Bencze Dénes, Kádár Annamária és alulírott, mindenhol meséltek valamit a látottakról. Próbáltuk mókásan, de annál gazdagabban belopni diákjaink fejébe a történelmi események és személyiségek mellett, az építészek, festők, tervezők neveit is.

Ezúton köszönjük a Rákóczi Szövetségnek a lehetőséget, mely segítségével évről-évre generációk sokasága zarándokolhat történelmi ünnepeinken meghatározó szép helyekre.

Nagy Ildikó, a szervezet helyi vezetője