Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Autóbusszal Biharkeresztesre

Szombaton, szeptember 5-én 7.27 órakor indul az első autóbusz Nagyváradról Biharkeresztesre. A közel kétévnyi szünet után újrainduló járat szükségességéről, annak beindításának okairól, körülményeiről számolt be tegnap sajtótájékoztatón Csuzi István, a Nagyváradi Helyi Tömegközlekedési Vállalat (OTL) vezetője, Barabás Ferencz, Biharkeresztes polgármestere, Huszár István nagyváradi alpolgármester és Léonárd Attila, az Auchan bevásárlóközpont nagyváradi igazgatója.

autobusszal 1

Huszár István több okot is felsorolt a közel két és fél évig működő, majd 2013 decemberében az anyagi veszteség miatt megszüntetett buszjárat újraindításának szükségességére. Mint mondta, többek között a vasútközlekedés Európa nyugati országaiba sokkal több lehetőséget nyújt, ugyanis naponta sokkal több vonat indul innen ebbe az irányba, mint Nagyváradról, ahonnan naponta csak két nemzetközi járat lépi át a román–magyar határt. Mindemellett az elmúlt 15–20 évben sokan áttelepültek Nagyváradról és a környező településekről Biharkeresztesre és Ártándra, akik viszont továbbra is Nagyváradon dolgoznak, illetve ide járnak gyermekeik óvodába, iskolába. Ezen kívül nemcsak az oda kitelepült váradiaknak, hanem a határ mentén élő munkanélküli magyarországiaknak is előnyt jelentene ez a buszjárat, hiszen a borsi és a váradi ipari parkokban lévő cégeknél van bőven munkalehetőség.

Barabás Ferencz örömünnepnek nevezte a buszjárat ismételt beindítását, mely fontos szerepet tölt be Biharkeresztes és Nagyvárad kapcsolatának megerősítésében mind kulturális, mind tanügyi téren. Mint mondta, jelenleg 700 Bihar megyéből áttelepült fő él Biharkeresztesen. Az is elhangzott, hogy egy éven belül Biharkeresztes fontos vasúti csomóponttá válik a vasút villamosítása miatt.

autobusszal 2

Csuzi István hangsúlyozta, a buszjárat beindításához az Auchan nyújt anyagi támogatást. Tegnap a sajtótájékoztatón alá is írták erről az egy évre szóló szerződést. A részletekről Léonárd Attila is beszámolt. Hangsúlyozta, érdekükben áll a járat támogatása, hiszen azt tapasztalták, hogy amióta Romániában az alapélelmiszerek áfája 24-ről 9 százalékra csökkent, egyre több magyarországi vásárlójuk van. Ráadásul Magyarországon vasárnap zárva vannak a nagyobb üzletek és bevásárlóközpontok, így sokan jönnek át Romániába bevásárolni. Mint elhangzott, így a buszjáratnak oda–vissza lesz egy megállója az Auchan bevásárlóközpontnál is. Csuzi hozzátette, amennyiben nyereséges lesz a buszjárat – ez azt jelenti, hogy havonta legalább 1300 utasuk kell hogy legyen –, akkor elképzelhető, hogy meghosszabbítják az egyéves szerződést.

Csuzi az árakra is kitért: 500 forint vagy 7 lej lesz egy jegy Váradról Biharkeresztesig, és ugyanennyibe kerül vissza is. Mindkét pénznemben lehet majd fizetni a buszon. Egyelőre nem terveznek bérletet, és a menetrend sem igazodik az iskolai órarendhez, illetve a korán munkába járókéhoz. A hétköznap legkorábban Váradra érkező busz Biharkeresztesről helyi idő szerint 9.57 órakor fut be a váradszőllősi végállomásra (az OTL autóbuszállomására), a délutáni 17.37 órakor, az esti járat pedig 19.57-kor érkezik. Ezek sorrendben a következőképpen (magyar idő szerint) indulnak a biharkeresztesi vasútállomás melletti autóbuszállomásról: 8, 15.40 és 18 órától. Egyébként hétköznap Váradról Biharkeresztesre 7.45, 15.27 és 17.45 órakor indulnak a buszok, melyek sorrendben (magyar idő szerint) 7.50, 15.30 és 17.50 órakor érkeznek úti céljukhoz. Szombaton és vasárnap naponta hat járat is lesz. A megállók a következők: váradszőllősi autóbuszállomás–Auchan–Vitéz (Decebal) út–Dacia sugárút (cikk-cakk tömbházak)–Biharszentjános–Bors (községháza)–Ártánd központja–Biharkeresztes (vasútállomás).

Sükösd T. Krisztina