Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Átverik az érdeklődőket

A nagyváradi élményfürdő most menő téma. Nemcsak azért, mert bár elkészült, de hónapok óta képtelenek megnyitni, és csak a szezon végére, szeptember közepére hirdették meg a nagy nyitást, hanem azért is, mert máris sokan vannak, akik áldozatául estek az önkormányzati propagandának.

A városháza ugyanis minden dilettáns próbálkozása ellenére egyvalamit, mondjuk, hogy jól csinált: az élményfürdő reklámozását. Legalább is ahhoz képest jól, ahogyan máskor más események kapcsán csinálták – mert a marketing és a szervezés nem erőssége a helyi vezetőségnek, illetve az ezzel megbízott hivatali alkalmazottaknak. Most azonban volt rá pénz, paripa, fegyver, hogy jó nagy hírverést csapjanak a – mondom, még meg sem nyílott! – Nymphaea Élményfürdőnek (vagy aquaparknak, ha így jobban tetszik).

Például említhetem azt a turistakalauzt, amelyet kilenc lejért kínálnak a városba érkező turistáknak, és amit a nagyváradi önkormányzat által létrehozott turizmusfejlesztési egyesület adott ki. Az igaz, hogy telis-tele van hibával és fals információval, de már javában hirdeti az élményfürdőt, odainvitálva minden olvasót, hogy fürdőzzön, kapcsolódjon ki, pihenjen és szerezzen feledhetetlen élményeket! Nyilván, amikor eme kiadványt megszerkesztették és elküldték a nyomdába, még a szerzők-szerkesztők sem gondolták volna, hogy augusztusban sem képesek megnyitni a felújított, átépített, kibővített strandot. Így aztán, ha a Váradra érkező látogató elolvassa a turistainformációként közreadott meghívót, és szíves-örömest elindul az élményfürdőbe, valóban nagy meglepetésben lehet része: a fürdőkomplexum ugyanis zárva van.

Az internet és a közösségi média (például a Facebook közösségi oldal) napjainkban remek lehetőséget nyújt a hirdetésre, reklámozásra, rajongótábor kialakítására és az információ-áramoltatásra. Fizetett hirdetésként is néhány lej ráfordításával jelentős közönség érhető el. Az élményfürdő üzemeltetői ki is használták a lehetőséget. Létrehozták a komplexum saját Facebook-oldalát, ahol rendszeresen megosztották a fürdőről szóló újságcikkeket (de csakis azokat, amelyek a városházi propaganda szerint dicsérik, fényezik a beruházást). Igen nagy sikere volt annak a bejegyzésnek, amelyben a nyár eleji hivatalos átadást kürtölték világgá. Azóta több részletet a nagyközönség elé tártak, mint a nyitva tartási rendet és a jegyárakat stb. Egyvalamit azonban nem hangsúlyoztak eléggé, mégpedig azt, hogy a hangzatos kampányszövegek ellenére az élményfürdő nem nyílt meg. Azok az olvasók, akik „rákattantak” az aquapark közösségimédia-oldalára, és kevésbé követték a mértékadó sajtót, félre lettek informálva. És amire nem gondoltak az üzemeltetők, hogy ez visszájára sülhet el. És el is sült.

A közösségi oldalon ugyanis jó pár olyan bejegyzés olvasható, amelyben szépen vagy konkrétabban a melegebb éghajlatra küldik a váradi fürdő üzemeltetőit. Megtörtént, hogy a bejegyzéseket olvasva Aradról jöttek el Váradra az aquaparkba, de csak itt szembesültek azzal, hogy még nem nyílt meg a komplexum. Mások Temesvárról és Kolozsvárról, de Szilágy megyéből és Magyarországról is jöttek volna, de a helyzetet firtató kérdéseikre konkrét választ csak a csalódott turistáktól kaptak, az internetes oldal működtetői ugyanis restek voltak felelni az érdeklődők kérdéseire.

Ugyancsak zavart és értetlenséget keltett a világhálón, hogy sokan, akik a szomszédos Félixfürdőn lubickoltak valamelyik strandon, a váradi fürdő oldalán jelentkeztek be a Facebookon, összetévesztve a két helységet. A távolról érkezetteknek vagy messziről érdeklődőknek ugyanis nincs helyismeretük és számukra nem evidens, hogy a Várad melletti (a térképen nézve szinte a város részét képező) Félix- és Püspökfürdő nem azonos az új váradi élményfürdővel.

A legújabb és immár egy hete változatlan információ szerint a nagyváradi Nymphaea Élményfürdőt szeptember 10-én nyitják meg, ha valamit megint ki nem találnak az utolsó pillanatban…

Borsi Balázs