Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Átverés áldozata lett az OTL

A tömegközlekedés zökkenőmentességét biztosító nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) tavaly egy fantomcég szélhámosságának esett áldozatául.

Csuzi István, az OTL vezérigazgatója a Reggeli Újságnak röviden beszámolt róla, hogy mi történt. „A bűncselekményt elkövető Simplus Invest elnevezésű közvetítő céggel az OTL két évvel ezelőtt indította el azt az SMS-szolgáltatást, amely a jegyek mobiltelefonos megvásárlását tette lehetővé az ország több városához hasonlóan a Bihar megyei székhelyen is. A Simplus ajánlata bizonyult a legjobbnak a jelentkezők közül, és a szerződés aláírása után a három szolgáltató (a közvetítő cég, a telefonszolgáltató és a szállító) megkezdte a közös munkát. A telefonos eladásokból befolyó első összegeket harminc napon belül kellett volna kifizetni a partnerek által kiállított jelentések alapján, de már a legelső hónapban sem érkeztek meg a közvetítő cégtől a kiállítandó számlák. Ezek hiányában a tömegszállító cégek nem tudtak lépéseket tenni. A többszörös felszólítások után a harmadik hónapban az OTL felmondta a szerződést, és az ősz folyamán egy kolozsvári szolgáltatóval lépett kapcsolatba (amely közvetítési díja kicsivel magasabb ugyan, de jóval hitelesebb, mivel viszonteladóként az útpályadíjakat is az kezeli)” – összegezte a tényeket az igazgató.

atveres

A Simplus óriási anyagi károkat okozott az ország nagyobb településein vele együttműködő helyi tömegközlekedési cégeknek (Bukarest, Ploieşti, Jászvásár, Gyulafehérvár, Szatmárnémeti), és a legtöbb pénzt bukott szolgáltatók listáján Bukarest és Jászvásár után Nagyvárad szerepel a harmadik helyen 110 530 lejjel. A bekövetkezett csalást nem lehetett előre látni, és a vezérigazgató az anyagi károkat illetően csak annyit mondott, hogy az OTL-nek nincs mit tennie, mint hogy„fut a pénze és a hitelezők után”, hogy a károk lehetőleg megtérüljenek, és remélik, hogy az elkövetők (Corina és Dan Boabeş, a fantomcég tulajdonosai) ellen minél hamarabb bűnvádi eljárást indítanak a hatóságok.

Szamos Mariann