Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Átszervezik a Nagyváradi Hőerőmű Zrt.-t

Az RMDSZ-es tanácstagok tartózkodása mellett fogadták el tegnapi ülésükön a nagyváradi önkormányzati képviselők a Nagyváradi Hőerőmű Zrt. átszervezéséről szóló határozatot. Ritli László Csongor, RMDSZ-es frakcióvezető lapunknak elmondta, azért tartózkodtak a voksoláskor, mert a nagy horderejű kérdést érintő határozat ismét az utolsó pillanatban került a tanácstagok elé. Abból a néhány adatból, ami a tanácstagoknak tartott bemutatón kiderült, az tudható, hogy a Hőerőmű Zrt. három év múlva ismét egyesül a Termoficare Zrt.-vel, de az nem derült ki, hogy a köztes időszakban mi történik. Az anyagról nem döntött a hőerőmű vezetőtanácsa sem, ami mégiscsak jelentett volna egyfajta irányadást, tette hozzá a frakcióvezető.

atszervezik

A 61 oldalas átszervezési terv fő célja az adósságok fedezése, illetve a már említett összeolvadás. A hőerőmű jelenleg 57 ezer tömbházlakást, 360 magánházat, 320 közintézményt és 230 más fogyasztót szolgál ki, összesen mindegy 141 ezer embert.

A hőerőmű adósaitól a fizetésképtelenségi eljárás kezdetétől 26,8 millió lejt kapott meg, a fennmaradt adósságoknak a 21 százalékát tudja behajtani közép- és hosszútávon. A tervek szerint 2016-ig összesen 5,4 millió lejt hajthatnak be. Az összeolvadás mellett többek között a munkahelyek jelentős részének megőrzésével, a szolgáltatás biztosításának folyamatosságával, és az uniós támogatások lehívásnak lehetőségével érvelnek.

A tanácsülés után Stănel Necula, a hőerőmű válságmenedzsere elmondta, hogy elsősorban a fizetésképtelenséget szeretnék megszüntetni, a hőerőműnek jelenleg ugyanis körülbelül 40 millió lej a kifizetési képessége, miközben az adósságai meghaladják a 300 millió lejt. Az átszervezés, illetve a Termoficare Zrt-vel való összeolvadás arra is megoldást jelentene, hogy egyes hitelezők hamarabb visszakaphassák az összegek áfáját, míg, ha csődbe megy a hőerőmű, két év is eltelhet annak teljes felszámolásáig, illetve egyes adósságok törlesztéséig. Az is az összeolvadással létrejött új cég mellett szól a válságmenedzser szerint, hogy az lehívhatna különféle támogatásokat, vagy akár hitelt is vehetne fel. A tegnap elfogadott átszervezési tervet egyébként ma bemutatják a hitelezőknek is. Az összeolvadáshoz egy komoly megvalósíthatósági tanulmányra is szükség van, amelyet majd szintén jóvá kell hagynia a váradi önkormányzatnak.

Fried Noémi Lujza