Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Átszabályoznák a mesterséges megtermékenyítést

A mesterséges megtermékenyítés szabályzásáról nyújtott be törvénykezdeményezést, számolt be tegnap Florian Bodog szociáldemokrata párti (PSD) szenátor. Mint mondta, az eléggé érzékeny terület jelenlegi szabályzása hiányos, ezért legalább a elsődleges szabályzást el kell készíteni, hiszen sok pár például külföldön végezteti el szükség esetén a beavatkozást.

Atszabalyoznak

Első körben szakemberekkel konzultált, a parlamentben megtartott vita többek között a görög szabályzást kidolgozó szakember, orvosok, civil szervezetek részvételével zajlott. Bodog hangsúlyozta, hogy kezdeményezésének a célja az, hogy a mesterséges megtermékenyítés alapjait világosan és átláthatóan szabályozzák, majd a részletekre a törvény alkalmazási normáiban térjenek ki, melyeket hatvan napon belül dolgoznak majd ki. Többek között a nagyon megengedő belgiumi, a dániai és a görög szabályzást vizsgálták előzőleg, mondta a szenátor. Egyebek között olyan kérdéseket tisztáznának a jogszabállyal, hogy például mi történjen a szülők válása vagy halála esetén a mesterséges megtermékenyítéshez levett, de fel nem használt petesejtekkel és spermával. A béranyaság nem szerepel a jogszabálytervezetben, mondta a szenátor, bár az egyik szülői szövetség képviselője felvetette, hogy ezzel például a méheltávolításon átesett nőknek segíthetnének abban, hogy a petesejtjükből származó gyermekük legyen.

F. N. L.