Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Átpolitizált kultúrünnep

Január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, mert Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le, fejezte be Szatmárcsekén nemzeti imánk, a Himnusz (eredeti címén: Hymnus, a’ Magyar nép zivataros századaiból) szövegét. Magyarországon 1989, tájainkon azonban csak a 2000-es évek elejétől üljük meg a jeles napot.

A nagyváradi Szigligeti Színházban tavaly januárban megtartott gálaesten is átadta a Bihar megyei RMDSZ a Magyar Kultúráért Díjakat. Képünkön a díjazók és díjazottak

A nagyváradi Szigligeti Színházban tavaly januárban megtartott gálaesten is átadta a Bihar megyei RMDSZ a Magyar Kultúráért Díjakat. Képünkön a díjazók és díjazottak

Mondanánk azt: szakíthatnánk a hagyományokkal. Persze nem arra kell gondolni, hogy a magyar kultúra napjának megünneplésével kellene felhagyni, hanem azzal a módszerrel, amellyel az elmúlt években a nagyváradi és Bihar megyei, de úgy általában véve is az ünnepségszervezők megtisztelik kultúránkat eme rendhagyó napon.

Egy hét van még hátra 22-éig, de már megkaptuk a megye jó pár településéről a rendezvény programját, amit köszönünk szépen, ezekből egy bőséges ismertetőt olvashatnak lapunkban a 2., az 5. és a 7. oldalon.

Végigfutva a programokat, kitűnik, lesznek érdekes és értékes rendezvények, előadások, bemutatók, érdekfeszítő beszélgetések. Mégis, ami írásra és szólásra késztet: a magyar kultúra napi főrendezvények díszvendégei, fővédnöke, szónokai politikusok. Példaként: Nagyszalontán Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő, a párt országos alelnöke, Székelyhídon Gál Kinga fideszes EP-képviselő, az Európai Néppárt alelnöke, a nagyváradi központi rendezvény fővédnöke Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Rácz Róbert Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott, védnökei pedig Biró Rozália szenátor és Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere. Igen, valószínűleg mindenkinek feltűnt: politikusok. A programok jelentős részén ők maguk mondják majd a ünnepi beszédeket.

Feltevődik a kérdés: a rendezvények szervezőinek fejében meg sem fordult, hogy kultúrembereket, értékteremtő és a nemzeti hagyományt, kultúrát képviselő személyiségeket vonultassanak fel a magyar kultúra tiszteletére tartandó programokon, vagy tényleg csak annyira tartják az egészet, mint egy alkalom a népi összesereglésre, ahol ismert arcok, politikusok ismét leszólhatnak a néphez? Tévedés azt hinni, hogy a magyar kultúra képviselete vagy népszerűsítése párhuzamba állítható a politikai szerepléssel, avagy politikusok szerepeltetésével.

Sajnálatos, hogy nem látunk tovább az orrunknál. A magyar nemzet megmaradásának alappillérei a kultúrája, nyelve és hagyományai, amiket nemcsak erkölcstelen politikai célra használni ezen a napon, hanem egyenesen bűn is. Ezt a napot, a magyar kultúra napját meg kellene hagyni annak, ami, mert ha a közszereplőknek és programszervezőknek ez valóban fontos, akkor félretennék a pártzászlókat és párttisztségeket. S nem utolsó sorban olyanok tartanák az ünnepi beszédeket és szónoklatokat, akiknek életvitel- vagy hivatásszerűen van közük a kultúrához. Szerencsére sokan vannak közöttünk, Nagyváradon, Bihar megyében, szűkebb és tágabb értelemben vett hazánkban, akik valódi kultúremberek, alkotók, szerzők, de szerencsétlenségünkre ők nem kerülhetnek előtérbe, mert ott nem nagyon van hely a politikusoktól.

 Borsi Balázs