Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Átnevezték az Olaszi parkot – FRISSÍTETT

Vitatkoztak a főtérről és az utcanevekről is

AZ RMDSZ-es tartózkodás és ellenszavazatok, illetve az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi elnökének, Kristófi Kristófnak néma, transzparenses tiltakozása ellenére is jóváhagyta a váradi önkormányzati képviselő-testület a nagyváradi Olaszi temető helyén kialakított park Mihai Viteazulra való átnevezését, a jövendő váradi utcanevek listáját és a Szent László (ma Unirii) tér új, jogilag legalábbis kétséges felújítási tervét.

Mondhatni papírforma szerint alakult a júniusi tanácsülés eredménye, bár a hattagú RMDSZ-frakció minden alkalmat megragadott a hozzászólásra és tiltakozásra, az Olaszi park átnevezésére vonatkozó határozatot hat nem és húsz igen szavazattal fogadták el, az utcanévlistát pedig húsz igen szavazattal és az RMDSZ-esek tartózkodása mellett hagyták jóvá.

Ami a park átnevezést illeti, ifj. Ritli László először a napirendi pont halasztását javasolta, emellett az RMDSZ-es tanácstagok szavaztak, a demokrata-liberális pártiak (PDL) tartózkodtak, a Szoicálliberális Szövetség (USL) tanácsosai pedig a halasztás ellen voksoltak. Delorean Gyula tanácstag röviden szólt az egykori sírkerttől és annak átalakításáról, és az iránt érdeklődött, hogy kérték-e azon egyházak belegyezését a névadásba, amelyek ott található területeiket adták koncesszióba az önkormányzatnak. A voksolás és a hozzászólás alatt bontották ki a néppártiak a transzparenst, melynek egyik oldalán a „Parcul Olosig – Olaszi kert”, másik oldalán pedig az „Őseink nyugodni szeretnének – Lăsaţi stămoşii noştri să odihnească în pace” felirat szerepelt. Kristófi egyébként elmondta lapunknak, hogy közigazgatási bírósághoz fordulnak a park átnevezése miatt.

atneveztek 1

Delorean kérdésére Adriana Lipoveanu főépítész azzal érvelt, hogy írásbeli belegyezés ugyan nincs az egyházaktól, de szóban egyeztettek erről, illetve azt is megjegyezte, hogy a tanács jelenleg a „parknak mint befektetésnek” ad nevet. Pásztor Sándor RMDSZ-es frakcióvezető megjegyezte, hogy ha valaki albérletben lakik, nem nevezi át az ingatlant a tulajdonos belegyezése nélkül, és hiányolta a közvitát is az elnevezésről. A frakcióvezető az ülés után a Reggeli Újságnak elmondta, hogy ez lényegében egy erőszakkal átvitt határozat, és rengeteg hiányossága van. A legnagyobb, hogy a parknak tulajdonosa van, például a római katolikus egyháztól 2009-ben, 15 évre bérelték a területet, és ebből már lejárt négy év. Nem volt semmilyen közösségi megkérdezés, sem, mondta Pásztor Sándor, egy szűk kör döntött az átnevezésről és ezt többségi akarattal átvitték.

Az utcanévlista kapcsán az RMDSZ-es frakcióvezető szólalt fel először, emlékeztetve tanácsos társait arra az 1990-es évek közepe óta működő megállapodásra, mely szerint minden negyedik váradi utcát magyar személyiségről neveznek el, később pedig Szabó József idézte Ilie Bolojan polgármester lapunknak adott interjújából az erre vonatkozó részt. Pásztor azt is elmondta, megegyeztek a 25 magyar utcanévről, ám a  tanács elé kerülő listán mindössze 15 magyar személyiség neve szerepelt. Adriana Lipoveanu főépítész szerint az arányok nem torzultak, mivel a listán a 15 magyar mellett 59 román személyiség és 27 nemzetközi híresség neve szerepel, és ha utóbbiakat kivonjuk, megmaradt a magyar nevek 25 százalékos aránya… Ifj. Ritli László arról érdeklődött, hogy miért csak az RMDSZ-esek által benyújtott javaslatok esetén kérték a javasolt személyiség Váradhoz való kapcsolatának vizsgálatát, erre az volt a főépítész válasza, hogy a többi javaslattevő életrajzot is mellékelt. A főépítészt Pásztor igazította helyre, mondván: minden általuk javasolt személyiség munkájáról benyújtottak egy-egy leírást, majd megjegyezte: nem akarja elvinni a beszélgetést, de érdemes lenne megnézni, hogy a listán szereplő más személyiségek mennyire kötődnek a megyeszékhelyhez. A vitához hozzászólt még Dorin Corcheş PDL-s frakcióvezető, aki megjegyezte, hogy sehol nem jelenik meg írásban a nevek aránya, Dan Octavian nemzeti liberális párti (PNL) tanácstag pedig Nagyvárad nyílt és kozmopolita voltával érvelt például az Archimédesz vagy Benjamin Franklin utcanevek mellett, mondván, hogy igaz, Váradhoz nincs közül, de amit alkottak, az maradandó. Pásztor Sándor erre megjegyezte, hogy bár évek óta működött a minden negyedik magyar utcanév elve, Nagyváradon jelenleg mindössze a közterületek 5,7 százaléka visel magyar elnevezést. Huszár István is szót kért, de ezt az ülésvezető állítólag nem vette észre, és szavazásra bocsátotta a határozatot. Az ülés után a frakcióvezető megerősítette a Reggeli Újságnak, a polgármesterrel megegyeztek abban, hogy 25 magyar név szerepel már a listán, amelyet végül 15 névvel került a tanács elé, és hozzátette, úgy tűnik, hogy egy általunk normálisnak vélt folyamatnak most vége szakadt.

A harmadik legnagyobb vitát kiváltó kérdés a Szent László tér új felújítási terve volt, ennek, valamint az egyéb határozatok részleteire visszatérünk.

Fried Noémi Lujza