Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Atlétikai gálával zárult a 2017-es év

A hagyományokhoz híven karácsony és újév között tartották meg a bihari atléták év végi díjátadó ünnepségét, amelyen a legjobb eredményt elért sportolók kaptak elismerést.

Ligia Bara Grozav edzőjével, valamint Dan Matei (középen), a sportiskola igazgatója és Iacob Hanţiu, az ESK vezetőjének társaságában

Ligia Bara Grozav edzőjével, valamint Dan Matei (középen), a sportiskola igazgatója és Iacob Hanţiu, az ESK vezetőjének társaságában

Bár az utóbbi években kinőtte magát az ünnepség, a helyszín változatlan maradt, s a Bihorul Sportiskola Rhédey-kertben található étkezdéjében került sor a családias hangulatú díjátadóra. Virgil Preda főszervező, egyben edző, a Bihar Megyei Atlétikai Egyesület elnöke és az országos szövetség alelnöke ezúttal sem rejtette véka alá véleményét, nyíltan értékelve egyrészt a sportolók teljesítményét, másrészt pedig a sportág helyzetét.

Az eseményen sok fiatal tehetség volt jelen, mellettük volt kiválóságok és edzők, valamint támogatók foglaltak helyet a teremben. Jelen volt Petruţ Drăgan, a Bihar Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság vezetője, Dan Matei, a Bihorul Sportiskola igazgatója, Iacob Hanţiu, az Egyetemi SK volt vezetője, Kóródi József (volt kiváló gátfutó) és felesége Ibolya (volt olimpikon sprinter), Constantin Pană, a BMAE titkára.

A tavalyi év legjobb bihari atlétái

A tavalyi év legjobb bihari atlétái

„Sokan közületek, akik részt vesztek ezen a gálán, meg sem születtetek, amikor az első gálát megszerveztük. Azóta több generáció is felnőtt, a volt bajnokok és csúcstartók hasznos és elismert tagjaivá váltak a társadalomnak. Utóbbiak közül sokan érezték szívügyüknek, hogy támogassák az ifjú tehetségeket, s az év végi gálát. Örömmel nyugtáztam, hogy az elmúlt több mint két évtizedben is meghatározó maradt az atlétika a bihari sportéletben, hiszen nemzetközi megmérettetéseken (Balkán-, illetve Európa- és világbajnokság) sikerült érmeket szerezni” – szólt bevezetőjében Virgil Preda, aki tudatta, 21. alkalommal kerül sor a gálára.

Virgil és Mariana Preda több évtizede egyengetik a legifjabb tehetségek útját

Virgil és Mariana Preda több évtizede egyengetik a legifjabb tehetségek útját

 

Magasugró „királynő”

A 2017-es esztendőben elért teljesítményeket több kategóriában ismerték el a szervezők. Előbb a legfiatalabb tehetségek, majd az először dobogóra állók, végül pedig a legjobbak kaptak elismerést, közben pedig a már megszokott műveltségi versenyekre is sor került. A „sportok királynője” (így nevezik az atlétikát) tavalyi legjobbjának Ligia Barát választották. A magasugró lánykori nevén (Grozav) ifjúsági világbajnoki aranyérmet szerzett, s többéves kihagyást követően (eközben családot alapított és gyermeket szült) tért vissza az elitbe, s immár a felnőttek között küzd az érmekért.

Idén is kicsinek bizonyult a gála helyszíne

Idén is kicsinek bizonyult a gála helyszíne

A legjobbak rangsora: 1. Ligia Grozav (magasugró, edzője Mariana és Virgil Preda), 2. Laviniu Chiş (középtávfutó, 3000 m, edzője Oláh Róbert), 3. Vasile Conţ (középtávfutó, 5000 m, Oláh Róbert), 4. Claudiu Haşegan (magasugró, Mariana és Virgil Preda), 4. Eduard Hercuţ (középtávfutó, 1500 m, edzője, Florin Indrie), 5. Costică Mureşan (ötpróba, Virgil Preda), 6. Cristian Méhes (kalapácsvető, Livia és Albert Méhes), 7. Alexandru Gârz (diszkoszvető, Livia és Albert Méhes), 8. Luca Abrudan (magasugró, Mariana és Virgil Preda), 9. Szamanta Potra (rövidtávfutó, 400 m, Oláh Róbert), 10. David Pentie (400 m, Florin Indrie), Antal Gergő (magasugró, Mariana és Virgil Preda), Andrei Vereş (gátfutó, Florin Indrie).

Virgil Preda és Oláh Róbert

Virgil Preda és Oláh Róbert

 

Reménységek sokasága

A 2017-es atlétikai gála további díjazottai a tehetségek között: David Dascăl, Marian Rus és Aida Bumbu, a reménységek között: Jonathan Bulzan, Nagy Bianca, Adrian Gherman, Mădălin Trip, Raisa Sabău, Anamaria Durnea és Vanesa Negreanu, a dobogósok között: Giulia Ungur, Szatmári Boglárka, Luca Hegedűs és Mezősi Petra, a bizonyítók között: Denis Todea, Andrei Tripa és Fándly Márk. A legnépesebb kategória a fáradhatatlanoké volt, ebben ifj. Oláh Róbert, Király Bálint, Denisa Iljes, Alexandra Băncui, Estera Ilie, Denisa Coita, Alexandru Petruşan, Florin Obadă, Daria Sfârlea, Cristian Oros, Adrian Pop, Daria Miheş, Daniel Copil, George Farcaş, Stoker Attila, Alexandru Trip, Máté Antal, Alesia Breje, Gabriela Bronţ, Ecaterina Cărbunar, Sara Cadar, Horia Dobândă, Delia Neag, Horaţiu Sabău, Carmen Luca, Larisa Brândaş és Alisia Rengle kapott helyet.