Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Átköltöztették a bazársort

Már jó ideje nagy erőkkel folynak a nagyváradi rogériuszi piac és környékének felújítási munkálatai, ezzel kapcsolatban kerestük meg mind az illetékeseket, mind pedig az érintett eladókat, akiket számos költöztetési nehézség, és sajnos az ebből fakadó részleges vásárlóvesztés is sújt ebben a kényszerű megújulási időszakban. Egy türelmesebb vásárló nyilatkozta nekünk: „minden változás nehézségekkel és sok elégedetlenséggel is jár, de ez természetes folyamat.” Legyen ez a pozitív türelmi mottója a mostani fenekestől felfordult helyzetnek.

Sok érintett árus és vevő azonban nem gondolkodik ilyen pozitívan, nyilvánvalóan nagyon elégedetlenek a folytonos helyváltoztatás, költözködés miatt, hiszen ki-ki megszokta, hogy mit honnan vásárol, kitől, ugyanígy az eladóknak sem mindegy, hogy újra megtalálja-e őket a közeljövőben a törzsvásárló közönség.

Szemét és törmelék, bontják a régi piacot

Szemét és törmelék, bontják a régi piacot

Megkeresésünkre a Nagyváradi Közterület-kezelő Zrt. (ADP) vezérigazgatója, Liviu Andrica készségesen nyilatkozott. Egyrészt köszönetet mondott mindazoknak, akik eddig is megértéssel nyugtázták az átmeneti változás helyzetében adódott állapotokat, és az érintettek türelmét kérte, hiszen a végső közös cél egy, az eddigi tervek szerint jövő február végére teljesen megújuló, minden igényt kielégítő új piackomplexum lesz, ahol mindenki újra megtalálhatja helyét. Másrészről Andrica elmondta, hétfőn hivatalosan is átadták az új bazársort, az ünnepségen legalább száz érintett vett részt, pezsgőbontás és koccintás mellett még egyházilag is felszentelték és megáldották az átmeneti helyet biztosító komplexumot, amely a régi piac leghátuljánál helyezkedik el. Tájékoztatták ugyanakkor az érintett árusokat, hogy számukra bejárást biztosítanak két utcafrontról is: a Pascal és a Sadoveanu utcákról egyaránt.

Az alakuló bazársor

Az alakuló bazársor

A héten egyelőre szűkebb órarenddel működhet a bazársor, 9–18 óra közötti nyitva tartással (vasárnapot kivéve, amikor is zárva lesz az épület), mindezt biztonsági okokból rendelték így, amíg az új komplexumban a kialakított kioszkok záró rolóit végleg nem szerelik fel. Előreláthatólag a jövő hét második felében, amikor remélhetőleg már minden a helyére kerül, ez az órarend 8–20 óra közötti intervallumra módosul majd.

A bazársor utcafrontja

A bazársor utcafrontja

A helyszínen járva tegnap egyelőre azt konstatáltuk, hogy a bazárosok berendezkedése még jócskán tart. Nagy volt a morgolódás, amolyan csináld magad módon egyelőre mindenki igyekezett polcait saját kezűleg fölszerelni. A részleges kirakodóvásárban csak alig néhány vásárló lézengett, barkácsolás, fúrás-faragás, kopácsolás zaja visszhangzott mindenhol, és még mindenki elégedetlen volt a tortúrával, egyelőre a kereslet és a kínálat egymásra találása még akadozik.

Épül az új komplexum

Épül az új komplexum

Érdeklődtünk a szomszédos kórház előtti parkolóban jó ideje szintén „ideiglenesen” kényszerű és szűkös sátrat vert élelmiszer- és virágárusok sorsáról is, de a jelenlegi helyzetfelmérés alapján a közterület-kezelő zrt. arról tájékoztatott, sajnos nagy valószínűséggel az ünnepek előtt az ittenieknek sem lesz lehetőségük visszaköltözni melegebb piachelyre, és igencsak félő, hogy amíg a ruhaárusok padlófűtésben, zárt helyen vészelik át a telet, addig az élelmiszerárusok megfagynak odakint az árujukkal együtt, ami így majd eladhatatlanná és használhatatlanná válik.

Összességében annyit mondhatunk, egyelőre nagy a felfordulás, még a piac környékén is munkagépek sokasága túr, és akadályozza a környék gyalogos és autós forgalmát egyaránt, de azok számára, akik ezt a telet átvészelik, remélhetőleg jövő tavaszra újra kivirágzik majd az akadálytalan kereskedelem, jókedv és bizalom a rogériuszi piacon.

Tóth Gábor