Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Áterőltették a váradi referendumot

A nagyváraid önkormányzati képviselőtestület nemzeti liberális 14 tanácstagjának jóváhagyásával eldőlt tegnap: június 5-én ismét megszervezik a Nagyvárad és Váradszentmárton egyesítéséről szóló referendumot. A határozatot sem az RMDSZ, sem a Szociáldemokrata Párt (PSD) frakciója nem támogatta.

ateroltettek

Ritli László Csongor, az RMDSZ-frakcióvezetője az ülés után leszögezte: az álláspontjuk nem változott a népszavazással kapcsolatban. Továbbra is úgy vélik, hogy Nagyváradnak fontosabb, és a várossal kapcsolatos problémákat kell megoldania, azonban más kifogásuk is van. „Azt kell tudni, hogy a referendum szervezésével foglalkozó törvény alapján a népszavazás kötelezősen külön helyiségben zajlik, mint bármelyik más választás, illetve más az órarendje is, hiszen az 23 óráig tart a törvény szerint, addig kell nyitva lenniük a szavazókörzeteknek. Emiatt elég kétséges az, hogy ugyanabban a helyiségben lehet megtartani a helyhatósági választást és a népszavazást, hiszen nem lehet azt megoldani, hogy a szavazóhelyiséget lezárják 21 órakor, de 23 óráig nyitva is tartják” – mondta Ritli László Csongor, aki hozzátette, hogy anyagi vonzata is van a kérdésnek. Ha nem lehet egy helyen voksolni, akkor megdől az az érvelés, hogy csak a szavazólapok kinyomtatásának lesznek költségei, hiszen ha külön helyiségben, külön bizottságokkal kell lebonyolítani a népszavazást, akkor a költségek is nőnek. A frakcióvezető azt is hozzátette: érdemes lenne tudni a szentmártoni lakosság mai véleményét az egyesülésről, miután már ott is nőttek a helyi adók és illetékek.

Az ülés elején egyébként a PSD-s Adelina Coste a július 3-ai időpontot javasolta a referendum időpontjául, ezt azonban elutasították. Ilie Bolojan polgármester elmondta: arra számít, hogy a helyhatósági választások miatt nagyobb lesz a részvételi arány, és így a referendumnak is meglesz a szükséges érvényességi küszöbe. Adelina Coste arra is rákérdezett, az Állandó Választási Hatóság véleményezte-e a népszavazás és a helyhatósági választások egy időben és azonos helyen való megszervezését, Bolojan pedig azt felelte: a véleményezés immár a nemrég megalakított  Országos Választási Iroda hatásköre, ezt kérni fogják és a válaszra a jövő hét végére számítanak.

Fried Noémi Lujza