Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Átalakítják a Bémer teret

A nagyváradi önkormányzati képviselőtestület hétfői ülése előtt mutatta be Mircea Mălan alpolgármester Emődi Tamás építész társaságában a Bémer (ma Ferdidnand ) tér átalakítási terveit. A terveket az ülésen jóváhagyta az önkormányzat liberális többsége, az RMDSZ-es és szociáldemokrata tanácstagok nem támogatták azt.

atalakitjak

Az alpolgármester bemutatta az Emődi Tamás terve alapján elkészített látványterveket illetve a megvalósíthatósági tanulmányról is beszélt. A projekt értékét 20,8 millió lejre becsülik, ebből 17,6 millió lej az elszámolható költség, ennek két százalékát kell az önkormányzatnak fedeznie. A projekttel a tervek szerint jövő év elején pályáznak a Regionális Operatív Program keretében.

Az egyik fő változtatás, hogy a Madách Imre utcát lezárják az autósok elől, a Kazinczy Ferenc (ma Patrioţilor) és a Szilágyi Dezső (ma Moscovei) utcákon kétirányú lesz forgalom, az autónak é a taxiknak lesznek ugyan megállóhelyeik, de azokon nem várakozhat, csak felvehetik vagy kirakhatják utasaikat. A színház mögötti területre csak az azt kiszolgáló járművek hajtatnak be, ott szabadtéri előadások megtartását tervezik.

A tiszafákat „átköltöztetik” a Nagyvásártérre (ma 1 Decembrie), hogy láthatóbbá váljon Szigligeti Ede és Mária királyné szobra, és a körforgalma is másutt alakítják ki, a tér nagy részét a gyalogosok rendelkezésére bocsátják.

A Divatház környékén Emődi Tamás megőrízte az 1960-as évekre jellemző elemeket, hangzott el, az alpolgármester azt is elmondta: a tér átalakítása és lekövezése – ehhez porfírt, gránitot és andezitet használnak – előtt kicserélik a tér alatti vezetékeket.

F. N. L.