Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Átadták a Varadinum-díjakat

Vasárnap este a váradi színházban a díjak átadásával ért véget a XXVI. Festum Varadinum.

atadtak 1-es oldalra

Három nagyon fontos eleme volt a Festum Varadinum idei újításainak, mondta Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke és a fesztivál főszervezője a vasárnap esti zárórendezvényen: önálló bérletet hozott létre a Szigligeti Színház a testvérintézmények színházaival közösen, a szervezők nyitottak a fiatalok irányába és kiemelten Debrecen és Nagyvárad kapcsolatát helyezték a rendezvény központjába, hiszen a két város 25 éves testvérvárosi kapcsolatát ünnepli idén. Szabó Ödön kiemelte a történelmi egyházak szerepvállalását és azt, hogy a baptista közösség is része volt a rendezvénysorozatnak. „A Varadinum az eredeti gyökerekhez visszatérve a teljes magyar közösség ünnepévé vált” – fogalmazott a főszervező a díjak átadása előtt.

A hagyományokhoz híven idén s hárman vehették át a Varadinum-díjakat. Elsőként a római katolikus egyház képviseletében Böcskei László megyéspüspököt szólították a kitüntetés átvételére „azért a csodálatos élményért, amit a Szent László-zarándoklat jelenthetett számunkra, a győri ereklyének a Váradra hozatala” – mondta Szabó Ödön.

atadtak 1

Böcskei László megköszönte a Varadinum kuratóriumának ezt az elismerést, és azon lelkes csapat tagjainak is köszönetet mondott, „aki hozzájárult ahhoz, hogy a vasárnapi hagyományos körmenetünket, zarándoklatunkat emlékezetessé tegyük”. A megyéspüspök hozzátette: a történelminek is mondható esemény, hogy Nagyváradon tisztelhették a győri ereklyét, csak egy állomása annak az útnak, amelyen haladva próbálják megszentelni mindennapjainkat. „A hitnek és az összefogásnak az ünnepe volt ez a körmenet” – fogalmazott Böcskei László.

atadtak 2

Másodikként Csűry Istvánt, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspökét szólították a színpadra. A KREK szervezésében szombaton a reformáció 500. évfordulójára emlékeztek a nagyváradi várban, ami „jól megszervezett, teljes közösséget megmozgató ünnepség volt” – hangzott el. „Azt hiszem, hogy olyan élménnyel gazdagodott Nagyvárad minden polgára, nemcsak a reformátusok, amelyik lélektani pillanat volt (…), mert úgy vettük birtokba a várat, azzal a náhumi igével, amelyik fölkiált és azt hirdeti: Őrizd a várat!” – mondta Csűry István. Nem lehet más imádsága a mindennapi embernek, a 21. századi nagyváradi polgárnak sem, mint az, hogy „Urunk, őrizd a várat!” – tette hozzá a püspök, aki a 66 zsoltárt is idézte a megjelenteknek.

atadtak 3

Harmadikként dr. Papp László, Debrecen polgármestere vehette át a Varadinum-díjat, mivel támogatta és lehetővé tette, hogy a díjátadást megelőzően hét nagyváradi és hét debreceni kulturális intézmény együttműködési megállapodást írjon alá azért, hogy következőkben évente programcserével pezsdítsék meg a helyi közösségek kulturális kínálatát, mondta az ügyvezető elnök. Dr. Papp László szerint, ha valaki valamit szívből tesz, azért nem vár elismerést, azt morális kötelességként teszi. „Városvezetőként szeretném vállalni azt a missziót, hogy tudjunk kapcsot jelenteni az anyaországi magyarság és a határon túli magyarság között, kulturális, oktatási, gazdasági értelemben, hiszen összetartozunk” – mondta dr. Papp László, aki kitért arra, Debrecen 2023-ban szeretne Európa kulturális fővárosa lenni, és ebben számítanak a nagyváradi, Bihar megyei magyarokra is, és akkor Nagyvárad számára is megadják a lehetőséget arra, hogy Európa felé megmutassák az itteni kulturális értékeket.