Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Átadták a Tabéry-pályázat díjait

Harmadik alkalommal hirdetette meg a Tabéry Géza novellapályázatot a Várad kulturális folyóirat és a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszéki Csoportja, idén Határok, tükrök, háborúk tematikával.

Szűcs László, Nagy Béla Zsolt, Kiss Erzsébet Janka, Schiffert Dániel, Boros Brigitta és Balogh Andrea

Szűcs László, Nagy Béla Zsolt, Kiss Erzsébet Janka, Schiffert Dániel, Boros Brigitta és Balogh Andrea

A pályázat díjait tegnap adták át a PKE új épületében, ahol a két zsűritag, Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője és Balogh Andrea, a PKE adjunktusa beszélt az idei pályamunkákról. A zsűri munkájában rajtuk kívül Boka László, az Országos Széchenyi Könyvtár szakmai igazgatója és Tasnádi-Sáhy Péter, a Várad irodalmi rovatának szerkesztője vett részt.

Idén másféltucat pályamunka érkezett, s egyszer sem volt még annyi vita a zsűritagok között, mint ebben az évben, hangzott el. Első díjat nem osztottak ki, a második díjat megosztva nyerte a tiszaburai (Magyarország) Kiss Erzsébet Janka, lapunk volt munkatársa és a bihari Boros Beatrice, a harmadik díjat a sepsiszentgyörgyi Dániel Enikő kapta. A Várad folyóirat különdíját a gyulai (Magyarország) Schiffert Dániel, a PKE különdíját pedig a nagyváradi Nagy Béla Zsolt érdemelte ki idén.

Azt is megtudhattuk, hogy egyre több a középiskolás a pályázók között, a három tematika közül a pedig a háború és a tükrök mozgatták meg a legtöbbek fantáziáját, a határok volt a kevésbé népszerű.

Arról is szó esett, hogy a pályázattal is szeretnék visszahozni a köztudatba az erdélyi magyar irodalomban kissé perifériára szorult, nagyváradi születésű Tabéry Géza alakját, akinek író munkássága mellett nagyon nagy szerepe volt az Ady-kultusz megőrzésében (ő volt az 1955-ben megnyílt Ady-múzeum igazgatója). A pályázatot jövőre is meghirdetik, hangzott el, esetleg az első három kiírást jellemző hármas tematikán változtatnak majd. A díjazottak novelláit közlik a Váradban, és továbbra is várják írásaikat, hiszen a 2002-ban alapított folyóirat szerkesztői mindig nagy hangsúlyt helyeztek arra, hogy a tehetséges fiataloknak bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak.

Fried Noémi Lujza