Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Átadták a Magyar Kultúráért- és a Jakobovits-díjat

A nagyváradi színházban megtartott gálaesttel zárult pénteken a Magyar Kultúra Ünnepe, ekkor adták át a Magyar Kultúráért-díjakat és a Jakobovits Miklós-díjat is.

Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő

Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő

A Himnusz közös eléneklése után elsőként dr. Vitányi István, Berettyóújfalu országgyűlési képviselője mondott beszédet, felidézve többek között az 1989-es magyarországi és romániai eseményeket, mint mondta, akkor kezdődött a nemzet „lelki újraegyesítése”. Az országgyűlési képviselő arra is kitért, fontos, hogy a gyermekeinket őszinte beszédre, toleranciára, fegyelmezett munkára és a család és nemzet iránti szeretetre neveljük.

Nem könnyű ünnepi beszédet mondani, mikor a nemzet és Európa fölött felhők gyülekeznek, és Európa keresztény értekei meginogni látszanak, mondta Biró Rozália szenátor, a rendezvény védnöke. Mindannyian feltehetjük a kérdést, elegendő-e, amit teszünk kultúránkért? – mondta a szenátor, aki arra emlékezetett: a kultúránk olyan lesz, amilyenné alakítjuk.

Biró Rozália szenátor

Biró Rozália szenátor

A beszédek után a díjátadás következett, az emlékplakettben részesülők és díjazottak laudációit Szabó Ödön, a Bihar megyei RDMSZ ügyvezető elnöke olvasta fel, a díjakat Huszár István nagyváradi alpolgármester adta át.

A Magyar Kultúráért-emlékeplakettet Boros Emőke Blanka tanár, az érmihályfalvi Gödör Gasztro Galéria Irodalmi Stúdió vezetője, Kertész Magdolna, azaz Szerafina vincés rendi nővér, a Szentjobbi Szent István Szociális Központ vallási-lelki vezetője, valamint a biharszentjánosi Szentjánosbogarak néptánccsoport (a díjat vezetőjük, Gagyi Annamária tanító vett át) kapta. Az Élesdi Művésztelep (a díjat Bodonyi István vette át), Sárközi Zoltán műemlékvédő és Sorbán Attila író részesült Magyar Kultúráért-díjban. Az Életműdíjat az 50 éve a pályán lévő Dobos Imre színművész vehette át, az ő méltatását kollégája, Hajdu Géza színművész olvasta fel.

A díjazottak, a mikrofonnál Vécsi Nagy Zoltán Fotók. Csikos Rolland

A díjazottak, a mikrofonnál Vécsi Nagy Zoltán
Fotók. Csikos Rolland

A Jakobovits Miklós-díjat a nagyváradi képzőművész özvegye, Jakobovits Márta adta át, a díjat Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ vezetője vette át. A gazdag magyarországi és hazai munkássággal bíró díjazott elmondta: büszke rá, hogy élete első díja az „európai, állhatatos, igényes, és csak a művészetnek szolgáló” Jakobovits Miklósról elnevezett díj. Az est a Szigligeti Társulat Buborékok című előadásával zárult.

Fried Noémi Lujza