Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Átadták a felújított zsinagógát

Elkészültek a nagyváradi Körös-parti neológ zsinagóga, közismert nevén Cion-templom felújításával. A Kossuth (ma Independenţei) utcai egykori zsinagógában egy multifunkcionális központ lett, koncerteket és könyvbemutatókat tarthatnak, kiállításokat rendezhetnek majd benne. A zsinagógát egy 1,8 millió euró értékű, határon átívelő pályázat keretében újította fel a váradi önkormányzat a debreceni zsidó hitközséggel közösen, a cívisvárosban szintén egy izraelita templomot újítottak fel a pályázati pénzből.

Fotó: Csikos Rolland

Fotó: Csikos Rolland

A tegnapi ünnepélyes átadáson beszédet mondott Nagyvárad két alpolgármestere, Huszár István és Mircea Mălan, Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség és Koppelman Félix, a Nagyváradi Zsidó Hitközség elnöke, valamint Cristian Puşcaş építész, a felújítás projektvezetője.

A beszédek után kinyitották azt az üveget, amely a nagyváradi zsidóság 1896. augusztus 20-án kelt üzenetét tartalmazta. Ferenc Józsefnek címezték az akkori zsinagóga-felújítás alkalmából, továbbá reményüket fejezték ki, hogy a közösség és templomuk megmarad. Az ünnepség a Budapest Klezmer Band fellépésével ért véget. Bővebben legközelebbi, szerdai lapszámunkban olvashatnak az ünnepségről.