Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Átadják a KREK új székházát

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) nagyváradi, Sulyok István utca 9. szám alatt felépült új székházának átadásáról, felszenteléséről tájékoztatta tegnap a sajtót az egyházkerület elnöksége. Csűry István királyhágómelléki református püspök, Forró László főjegyző, illetve Wagner Erik püspöki titkár ismertette a részleteket az április 17-én, vasárnap sorra kerülő székházavatóról.

felszentelik 2

Az új székház

Csűry István püspök felvezető beszédében hangsúlyozta, hogy nemrég ért véget az a megbeszélés, amely kilenc egyházmegyének a képviselői között zajlott, illetve készülnek a reformáció 500. évfordulója alkalmából szervezendő programokra is, amelyet méltóképpen szeretnének megünnepelni a KREK-ben. „Már két esztendeje megalakult a református emlékbizottság. Két év elmúltával programunkat tételesen is igyekszünk bemutatni. Nagy előrelépést tettünk, hiszen kilenc egyházmegye mindegyikének a programját javasoltuk, ötleteit számba vettük, ugyanakkor tájékoztattuk a megyéket arról a központi rendezvényről, amelyet 2017-ben, május 20-án itt, Nagyváradon szeretnénk tető alá hozni. Ha emlékeznek, 2012. május 12-én volt Debrecenben a reformátusok első nagy találkozója, amely az Egység Napja néven szerepel a református egyházak történetében. Ennek megrendezését vállalja a KREK Nagyváradon” – fogalmazott Csűry.

felszentelik 3 (tartalek)

Forró László a jövő vasárnapi (április 17-ei) székházavatóról számolt be. Mint hangsúlyozta, erre az alkalomra tervezték Győri László debreceni Csokonai-díjas szobrászművész kiállításának megnyitóját. „Szerencsére a székházban nemcsak a hivatalok kapnak helyet, hanem kiállításoknak is méltó teret tud majd adni. Ezért úgy döntöttünk, hogy a székházavatót megelőzően egy héttel hamarabb megnyitjuk a tárlatot, pontosabban április 10-én, 18 órától” –részletezte Forró László. A tárlat megtekintésére (a belépés ingyenes) a hivatalos, április 17-ei megnyitót követően várják a látogatókat.

felszentelik 4 (tartalek)

A rendezvény menetére is felhívta a figyelmet Forró László. Mint mondta, április 17-én 14.30–15 óra között lesz a gyülekező a váradújvárosi református templom udvarán, ahonnan zászlós kísérettel vonulnak át a KREK új székházához, majd Csűry István püspök igehirdetését követően alkalmi beszédek, köszöntések hangzanak el. Rövidfilm-vetítés is lesz, melyben felelevenítik a KREK 95 éves történetét. Ezután az egyházkerület esperesei felszentelik az új székházat.

Az ünnepi hangulatot kulturális események fokozzák: a nagyváradi Csillagocska Néptáncegyüttes fellépése, a KREK kántorkórusának szolgálata, valamint Győri László debreceni szobrászművész kiállításának megnyitója, melyen Makoldi Sándor festőművész mond beszédet.

Sükösd T. Krisztina