Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ásványi sók a szervezetben

Ha hiányoznak az ásványi sók a szervezetből, az megbetegszik. Ilyenkor gyakran nem a helytelen táplálkozás vagy az étrend-kiegészítők szedésének hiánya a baj, hanem az, hogy a szervezet a sókat nem képes beépíteni a sejtekbe.

Az a kijelentés, miszerint a só egészséges, az első pillanatban talán megdöbbentőnek hangzik. Az ellentmondás azonban eltűnik, ha ásványi sókról beszélünk. Hogy ezek mennyire fontosak az egészség megőrzéséhez, azt a 19. század végén fedezte fel Jakob Moleschott. A holland kutató felismerte, csak akkor kerülhetők el a betegségek, ha a sejtek életéhez szükséges ásványi anyagok – a megfelelő mennyiségben és arányban – állandóan rendelkezésre állnak. Erre alapozva fejlesztette ki terápiáját a német orvos, Wilhelm Schüssler, aki tanulmányaiban arra az eredményre jutott, hogy az emberi életnedvek, szövetek, csontok és szervek különböző arányban tartalmazzák az egyes ásványi sókat.

asvanyi

Nincs olyan fiziológiai elváltozás a testben, amely ne állna kapcsolatban az ásványi anyagok egyensúlyának eltolódásával. Így például az egész emberi szervezet mindössze 3 g vasat tartalmaz, a vashiány mégis rendkívül súlyos zavarokat okozhat, tehát az ásványianyag-háztartásban már minimális veszteség is betegséget idézhet elő. Amennyiben például magnéziumionok nem állnak az izmok rendelkezésére – bár a táplálék elegendő mennyiségben tartalmaz –, felszívódási zavarok esetében fájdalom, illetve izomgörcs jelentkezik. Magnéziumpótlásra a magnéziumrészecskék utat találnak az izomsejtekbe, és a probléma megszűnik. Igaz ugyan, hogy a biokémiai sók jelen vannak az élelmiszerekben, de nem tiszta és nem kötött formában, ezért nem képesek a száj nyálkahártyáján át bejutni a vérrendszerbe. Az emésztés során pedig kioldódnak, ezzel megváltozik az összetételük. Így fordulhat elő, hogy bizonyos esetekben az ásványi anyagokban gazdag táplálkozás sem akadályozhatja meg a hiányt az egyes szervekben.

Az egyes gyakori ásványi anyagok hatása a szervezetben:

Kálcium fluorátum: jó a fogaknak, csontoknak, rugalmas rostoknak, hámsejteknek és kötőszöveteknek;

Kálcium: részt vesz a fogak és a csontok felépítésében, a vér újraképződésében, jó ideggyengeségre és menstruációs panaszok enyhítésére;

Vas: gyulladáscsökkentő, láz- és fájdalomcsillapító hatású;

Kálium: idegrendszeri só, bénulásos tünetekre, fertőzésekre, magas láz ellen hatásos;

Kálium klorátum: gyulladáscsökkentő, jó a nyálkahártyának és a mirigyeknek;

Magnézium: idegrendszeri só, görcsoldó és fájdalomcsillapító hatású, különösen kólika és izomfájdalom  ellen ajánlott;

Nátrium: jót tesz a túlsavasodott szervezetnek;

Nátrium klorátum: szabályozza a vízháztartást, vérszegénység (sápkór) ellen alkalmazható;

Nátrium szulfurikum: kiváló méregtelenítő szer, serkentően hat a máj, epehólyag, a hasnyálmirigy, a vesék és a belek működésére;

Kálcium szulfurikum: tisztító hatású, gennyes sipolyok és hurutos betegségek ellenszere.

Dr. Győri György