Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Árvízvédelmi ellenőrzések

Beszterce-Naszód megyei vízügyi létesítményeket ellenőrzött Pásztor Sándor vízügyi államtitkár, aki árvízvédelmi szempontból fontos Beszterce-Naszód megyei vízügyi létesítményekhez látogatott ki november 12-én.

„Elsősorban a Szamos és a Beszterce folyók mentén ellenőriztem vízügyi és árvízvédelmi létesítményeket és műtárgyakat. Oláhszentgyörgy településén, a Szamos folyó mellett egy több száz méter hosszú gátat építünk az elkövetkezőkben, egy olyan keresztműtárggyal összekötve, amely által biztosítjuk a terület árvízvédelmi biztonságát, majd lehetőséget teremtünk arra, hogy a vízszolgáltató megoldhassa és korszerűsíthesse a település vízellátását” – magyarázta az államtitkár. Mint hozzáfűzte, a látogatás alkalmával a környék parlamenti képviselőjével, a helyi vízszolgáltató vezetőjével, a helyi önkormányzat tagjaival és a Román Vízügy megyei vezetőivel is tanácskozott, de a találkozót megelőzően a vízügyi minisztériumban szakemberekkel folytattak technikai tárgyalásokat arról, hogy hogyan orvosolhatják Oláhszentgyörgy árvízvédelmi és vízellátási problémáit. „Személyesen akartam meggyőződni arról, hogy rövid időn belül kivitelezhetők-e a munkálatok és megfelelő technikai megoldásokat választottak-e a szakemberek” - hangsúlyozta az RMDSZ államtitkára.

arvizvedelmi

Pásztor Sándor hozzátette, hogy bár a megyében sok települést bejárt, kiemelten fontos munkálat a colibiţai víztározó és Beszterce város közötti körülbelül 30 kilométeres folyószakasz rendezése.

„A teljes munkálat értéke megközelítőleg 27 millió euró. Az előtanulmányi és technikai tervet már elkészítettük, így a következő Európai Uniós pályázási periódusban a projektet EU-s alapok lehívásához előterjesszük. Meggyőződésem, hogy jó helyre kerül a pénz abban az esetben ha az EU-val sikerül megkötni a finanszírozási szerződést” – fogalmazott a vízügyi államtitkár.

A Colibiţa víztározó 70 millió köbméter vizet tároz, de árhullámok esetén 100 millió köbméter vizet is visszatarthat, ezért rendkívül fontos létesítmény, amely mentesíti a megye jelentős részét, illetve Besztercét az árhullámtól.